• Početna>
  • Vesti>

Ljuštaku se „brani ćutanjem“; „Komandant Hodža“ dobio poziv Specijalnog suda

Bivši komandant OVK Sami Ljuštaku, vraća se na Kosovo pošto je odbio da odgovara na pitanja specijalnog tužioca u Hagu, prenosi prištinska Koha. Koha navodi da je odlučio „da se brani ćutanjem“. Juče je stigla i vest da je još jedno lice dobilo poziv od Specijalnog suda. Reč je o komandantu 124. brigade Orahovca Ismetu Tari, poznatijem kao „Komandant Hodža“

Ispitivanje Samija Ljuštakua počelo je 16. januara u 10 časova, a završeno je oko 15 časova, međutim, kako KTV saznaje, Ljuštaku je odlučio da se „brani ćutanjem“ i vraćen je nazad na Kosovo. Ljuštaku, ali i njegovi advokati Arianit Koci i Džefri Najs nisu želeli da daju izjave medijima nakon ispitivanja.

Za razliku od njih, Ljuštakuov saputnik, poslanik u Skupštini Kosova Miljaim Zeka pristao je da sa novinarima podeli informacije o jučerašnjem ispitivanju, pa je između ostalog rekao i to da je Ljuštaku odgovorio na sva pitanja tužioca.

„Specijalno tužilaštvo, do ovog trenutka, nema nikakve dokaze kojima bi teretilo Ljuštakua za posleratne zločine,“ dodao je Zeka, prenosi Teljegrafi.

Juče je stigla i vest da je još jedan komandant OVK dobio poziv Specijalnog suda. Specijalni sud za Kosovo uručio je poziv za saslušanje 17. februara u Hagu  bivšem komandantu 124. brigade Orahovca Ismetu Tari.

Tara je poziv za saslušanje dobio još 20. decembra i biće ispitan u svojstvu osumnjičenog, navodi Rahoveci24.

Rustem Mustafa – Remi i Sabahajdin Cena ispitani su 14. i 15. januara, jedan u Hagu, drugi u Prištini. Nakon ispitivanja, Cenin advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog, dok je Mustafa izjavio da je ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svedoka“.

KoSSev: Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.

Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je sam rekao . Advokat – Arianit Koci.

Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.

Nazif Mehmeti, Kapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanje od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj

Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Saslušanje Ljuštakua počelo je danas, 16. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.

Remzi Šalja, komandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest – Šalji se „gubi svaki trag“

Safet Sulja, „pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka, Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.

Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, saslušan 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“. Trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Raimonda Reci, prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Pozvana joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još