• Početna>
  • Vesti>

Hodžaj: Taksa uvedena da ošteti Srbiju, ne zbog priznanja

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj rekao je da cilj uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije nije bio dobijanje priznanja, jer to, kako kaže, nije realno, već da se Srbija ekonomski ošteti.

“Cilj je bio da se Srbija ekonomski ošteti… mi nismo imali takvu logiku – uvešćemo taksu, i putem nje ćemo dobiti priznanje od Srbije”, rekao je on na RTV Dukađin, a prenosi “Telegrafi”.

Hodžaj je naveo da je najveći problem sa Beogradom upravo “obostrano priznanje”.

“Da je to lako, uradili bismo to još 2008. (uvođenje takse u razmenu za priznanje)”, rekao je Hodžaj i dodao da odnosi Prištine sa Beogradom “nisu bilateralni problemi, već je to međunarodna tema“.

Hodžaj navodi i da nije dobro da Priština očekuje da će takse doneti priznanje.

Prema njegovim rečima, ideja takse je bila da se “zaustavi agresivna kampanja Srbije” što je, kako tvrdi, imalo efekta, prenosi “Telegrafi”.

“U vreme kada je taksa bila uvedena, to je bila ispravna odluka, i ta taksa je definitvno povredila Srbiju. Ono što uvek treba da imamo u vidu, jeste to da taksa ili bilo koja druga odluka, ne treba da bude takva da povređuje naše odnose sa SAD ili EU”, istakao je on i dodao da interesi Kosova ostaju samo na papiru bez podrške Amerike.

“Taksa treba da ostane na snazi onoliko dugo koliko predstavlja interese Kosova, a istovremeno, interesi Kosova su isti kao i američki. Ne možemo da imamo velike geopolitičke interese ako nemamo američku podršku. Mi možemo da imamo takve interese, ali bi oni ostali slovo na papiru”, zaključio je Hodžaj.

 

Izvor: RTS  / Tanjug

Comments

Pročitaj još