Pacoli: Kosovo ne može da odbije zahtev SAD

Ex-President of Kosovo Behgjet Pacolli looks on during a press conference late on April 6, 2011 in Pristina. Kosovo governing coalition and the leading oposition party agreed today to propose a neutral candidate for the top post in order to resolve a political crisis threatening to force new elections. AFP PHOTO/ ARMEND NIMANI / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Kosovski vicepremijer i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je, komentarišući zahteve Vašingtona da se ukinu dodatne takse na robu iz centralne Srbije i BiH, da “Kosovo ne može da odbije zahtev SAD”.

Bedžet Pacoli je, kako “RTK2” na srpskom jeziku prenosi, u emisiji albanskog servisa RTK poručio da će “razgovarati sa premijerom Ramušom Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD”.

Navodi se da se Pacoli, “govoreći o kosovskoj diplomatiji, požalio da je njegov rad otežan zbog nejedinstva državnih zvaničnika” i rekao da “različiti stavovi predsednika i premijera o dijalogu sa Srbijom stvaraju nejasnoće”.

Prema Pacolijevim rečima, “u razgovoru sa Srbijom, Kosovo može da napravi izvesne kompromise, koji će se desiti u okviru demarkacije sa Srbijom”.

Navodi se da je Pacoli takođe rekao da se “nada da će se opozicija pridružiti pregovaračkom timu”.

Reagujući na zahtev Stejt departmenta da Priština odmah ukine takse na robu iz Srbije i BiH, predsednik kosovske privredne komore Agim Šahini je rekao da je u ovom trenutku najbitnije da “i jedna i druga strana razgovaraju i dođu do prihvatljivog rešenja”.

Kaže i da je delimično ukidanje stopostotno uvećane takse na robu iz Srbije, koja se zatekla u skladištima na dan donošenja te mere, doneta na njihov predlog, što je, kaže, dobro jer je većina bila kvarljiva.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još