• Početna>
  • Vesti>

Kosovski tužilac: Fotografije ubijenog Ivanovića nastale čim su kamere proradile

Kamere koje su snimile telo Olivera Ivanovića nisu radile u vreme ubistva, a fotografije na kojima se vidi Ivanovićevo telo su autentične, kaže za N1 tužilac Sulj Hodža. Dodaje da su kamere proradile minut ili dva posle atentata.

Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića navršava se sutra, a istraga još nije dala odgovore na pitanja ko je izvršio, a ko naručio njegovo ubistvo.

U međuvremenu, u javnosti su se pojavile fotografije sa nadzornih kamera za koje se već godinu dana tvrdi da su u vreme ubistva bile isključene.

Specijalni kosovski tužilac, ekskluzivno za N1 objašnjava da su fotografije autentične, da su nastale nakon ubistva, ali da ne zna kako su se našle u novinama.

Fotografije na kojima se vidi telo Olivera Ivanovića, a koje su objavili beogradski mediji, autentične su, potvrdio je za N1 postupajući tužilac u istrazi ubistva Ivanovića Sulj Hodža.

Kako je rekao, fotografije su nastale neposredno nakon ubistva, kada su proradile nadzorne kamere na prostorijama pokreta koji je Ivanović predvodio.

Hodža: Te fotografije mi smo imali i ranije, te fotografije su posle ubistva. A što se tiče te kamere iz njegove kancelarije, one nisu radile. Radile su posle ubistva.

N1: Znači, ovo su snimci kada su kamere proradile, da li to hoćete da kažete?

Hodža: Da, tako je, ali posle ubistva.

N1: Koliko dugo kamere nisu radile. Dosad smo čuli nezvanične informacije da je to trajalo 12 dana, da su proradile deset minuta nakon toga, da li je to tačno?

Hodža: Ne, ne, malo kraće vreme. Odmah minut ili dva posle toga, tako nešto.

N1: Znači, minut dva nakon ubistva su kamere proradile?

Hodža: Da.

N1: I ovo su snimci nastali tada?

Hodža: Jeste.

Sulj Hodža za N1 ponavlja da fotografije nisu potekle iz kosovkog tužilaštva, ali nije jasno odgovorio na pitanje odakle su.

Kaže i da istraga nije daleko odmakla, odnosno da je u toku prikupljanje dokaza i izjava mogućih svedoka.

Kako je rekao, saradnja sa Beogradom postoji i u okviru nje je ispitana i partnerka Olivera Ivanovića – Milena Popović.

“Njegova žena, pokojnog Olivera, daje neke izjave, da znamo, imamo podatke, ali nije dala izjavu kod nas, ni tamo nije rekla ništa konkretno u vezi ovog slučaja da bi mogla da pomogne ovom slucaju”, rekao je Hodža koji je potvrdio da je kosovsko tužilaštvo tražilo razgovor sa njom.

“Tražili smo i međunarodnim putem sa organima Srbije. Ona je dala neke izjave tamo pred Tuzilaštvom u Beogradu, ali nije rekla nešto konkretno što bi mogli da koristimo mi kao dokaz”, dodao je kosovski tužilac.

Bratanac Olivera Ivanovića Aleksandar kaže da su snimci potekli sa nadzorne kamere na kancelariji Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” za koje su kosovski istražni organi porodici rekli da su u vreme ubistva bile isključene.

“Snimci koji se sada pojavljuju jasno govore da to je ugao kamere koja je bila montirana na njegovoj kancelariji, tu kameru je lično on postavio nakon sto su mu zapalili tu kancelariju. Vidi se na naslovnoj stranici Srpskog telegrafa, ako se ne varam, da je reč o jednom frejmu i pretpostavljam da je on sa snimka koji poseduju. Ono što nas sad interesuje je kako su oni došli u posed tog snimka, ko ima taj snimak, i da li se nešto više vidi na tom snimku od onoga što je prezentovano javnosti”, objasnio je Aleksandar Ivanović.

Dodaje da mu je teorija o isključenim kamerama sumnjiva, jer je nadzor postavljen nakon što je Oliveru zapaljena kancelarija. Ako je to i istina, šta je sa ostalim kamerama, pita se on, navodeći da ih ima na stotine koje pokrivaju taj deo grada.

“Imam utisak da je na terenu pre svega reč o politici, o prebacivanju odgovornosti između Beograda i Prištine, i da profesionalci kojih nesumnjivo ima, nisu ostavljeni da sami profesionalno sprovedu ovu istragu do kraja, i da ne samo porodici, jer porodica je sa jedne strane, da celoj našoj javnosti kaže ko je taj koji na ovim prostorima na kojima živimo, odluči u jednom trentku i kaže ‘dosta je, likvidirajte ovog čoveka’”, istakao je bratanac Olivera Ivanovića.

Kaže i da će cela porodica prisustvovati pomenu najavljenom na godišnicu ubistva 16. januara, a da će njegov brat Miroslav sveću zapaliti u severnoj Kosovskoj Mitrovici, na mestu ubistva.

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još