Veselji i Ahmeti: Priznanje Kosova ili nema sporazuma

Predsednik kosovskog parlamenta i kopredsedavajući prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom Kadri Veselji i Špend Ahmeti, saopštili su da je uslov za postizanje finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama.

U protivnom sporazuma neće biti, poručili su Veselji i Ahmeti.

Sastanku tima, prvom nakon što su njegovi članovi boravili u Briselu, gde su o nastavku dijaloga razgovarali sa zvaničnicima EU, održan je bez prisustva kosovskog predsednika Hašima Tačija i predstavnika dve najuticajnije pozicione partije – DSK i Pokreta Samoopredeljenje, koje od početka bojkotuju rad ovog tima.

“Hoću da budem jasan. Postoji samo jedan uslov, a to je nezavisno i suvereno Kosovo u postojećim granicama. To znači da Srbija prizna Kosovo i članstvo i UN”, rekao je Veselji na konferenciji za novinare, prenosi “Koha onlajn”.

Ahmeti je rekao da nakon boravka u Briselu tim sada ima jasnije ciljeve.

“Imamo jasan dogovor o dijalogu. Ovaj dijalog dovodi do uzajamnog priznavanja, inače nema dogovora”, rekao je Ahmeti, prenela je “Koha”.

On je rekao da je na sastanku bilo reči o mnogim temama, uključujući i pitanje nestalih osoba.

“Zeri onlajn” piše da Tači drži u tajnosti sadržaj dosadašnjih susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru Briselskog dijaloga.

Kopredsedavajući Fatmir Ljimaj izjavio je ranije da očekuje da će Tači što pre predati tražene materijale, preneo je “Zeri”.

Uoči sastanka, Ljimaj je rekao da tim priprema platformu za razgovore sa Beogradom, koja će biti izraz “jedinstva Kosova”.

Navodi da će platforma biti glavni stub na kome će se zasnivati ceo taj proces.

Ljimaj, međutim, nije precizirao da li će njome biti utvrđene “crvene linije” u dijalogu.

“Biće to jedinstveni stav Republike Kosovo. To će biti dokument koji će biti vodič kosovske državne delegacije, institucija Kosova i tako će Kosovo imati jedinstvenu poruku, jedinstven glas u budućim razgovorima sa Srbijom”, kazao je Ljimaj za “Radio Slobodna Evropa”.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još