Proveraju se navodi Dika Martija

U izveštaju Dika Martija ima mnogo toga i mi obavljamo sveobuhvatnu istragu njegovog sadržaja, izjavio je za Insajder portparol Specijalnog suda za zločine OVK Kris Benet, komentarišući navode potpredsednika Skupštine Kosova Džavita Haljitija da će svi koji se pominju u izveštaju, a za koje postoje dokazi, biti pozvani pred sud.

Na pitanje Insajdera da li će poziv za saslušanje dobiti i predsednik Kosova Hašim Tači, koji se u Martijevom izveštaju pominje kao vođa kriminalne mreže, Benet nije želeo da odgovori.

„Ne možemo da govorimo o statusu istrage i o operativnim pitanjima”, rekao je on.

Potpredsednik Skupštine Kosova je izjavio da će Specijalni sud pozvati sve osobe koji se pominju u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija, a koji je postao i zvanični dokument Saveta Evrope, ako budu pronađeni dokazi.

Marti je pisao o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

U centru izveštaja i optužbi za ratne zločine pominju se predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji, bivši komandanti OVK Azem Sulja, kao i Fatmir Ljimaj, Džavit Haljiti, Ramuš Haradinaj i drugi.

Kako su u četvrtak objavili mediji, prva grupa nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova otputovala je u Hag, gde će ih saslušati tužioci Specijalnog suda za zločine OVK počinjene tokom rata. Spisak putnika još nije objavljen, ali je, kako pišu mediji, pozive za saslušanje dobilo desetak bivših pripadnika OVK, uključujući Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safta Šalju i Sabajdina Cenu.

Benet ne želi da otkrije ko će sve i kada biti saslušan i ponovio je da o operativnim podacima iz istrage ne može da govori.

„Specijalno tužilaštvo za zločine OVK ima mandat da intervjuiše osumnjičene, žrtve i svedoke. To smo radili i prošle godine”, rekao Benet.

Dragišić: Čelnici OVK u Hagu dokaz da svet menja stav o KiM

Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić izjavio je, povodom izvođenja čelnika OVK pred sud u Hagu, da se stav sveta prema Kosovu i Albancima značajno menja i ocenio da su predsednik Aleksandar Vučić i srpska diplomatija uradili ono što se do juče činilo nemogućim.

“Najradikalnija promena je došla iz Vašingtona, u stavu SAD, što se videlo i iz pisma predsednika Donalda Trampa predsedniku Vučiću i Hašimu Tačiju, a to je da će Amerika podržati svaki dogovor Beograda i Prištine”, rekao je Dragišić sinoć za televiziju Palma plus.

Činjenica da je formiran Sud za ratne zločine pripadnika OVK i da će se neki ljudi koji su se do juče činili nedodirljivim i koje je deo svetske javnosti doživljavao kao heroje i borce za slobodu, suočiti sa sudom, dokazima i svedocima, govori takođe o promeni stava svetske javnosti prema onome što se dešavalo na Kosovu i Metohiji, ocenio je Dragišić.

Dragišić, koji je i narodni poslanik, je dodao da “nije preveliki optimista kada su u pitanju presude čelnicima OVK, imajući u vidu iskustvo Haškog tirbunala, ali je dodao da je značajna činjenica da su čelnici OVK otišli u Hag i činjenica da će se tamo pročitati zašto su sve okrivljeni i da će se pojaviti dokazi i svedoci o najstrašnijim zločinima na Kosovu i Metohiji.

On smatra da će tako i svetska javnost moći da vidi jednu drugačiju sliku o događajima na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: TV Most / FoNet

Comments

Pročitaj još