Han očekuje odgovor Prištine “ovih dana”

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han rekao je da se nada da će ovih dana stići odgovor sa Kosova u vezi taksi koje je Priština uvela i istakao da polazi od toga da će ove godine biti otvorena dalja poglavlja u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom i Crnom Gorom.

Han je, u Briselu, novinarima, ponovio ponudu da se o trgovinskim barijerama pregovara u zasebnom formatu. Naglasio je da se za takse mora pronaći rešenje.

“Nadam se odgovoru sa Kosova ovih dana. Polazim od toga da će tokom ove godine biti otvorena dalja poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom”, rekao je Han.

Istakao je i da očekuje još ove ili sledeće nedelje finalnu odluku o rešenju spora oko imena Makedonije.

“Time bi se završio proces u Makedoniji i onda bi Grčka morala da primeni odgovarajuće odluke, koje će omogućiti prijem Skoplja u NATO. Želeo bih da taj proces bude završen do kraja februara. Tada bi konačno bio rešen jedan od dugogodišnjih konflikata”, poručio je Han.

Za mart je najavio dalje konferencije o Siriji u Briselu, a u maju desetogodišnjicu istočnog partnestva, te u julu u poljskom Poznanu samit o Zapadnom Balkanu.

Od izbora za Evropski parlament Han ne očekuje nikakve radikalne promene.

Ukazao je da će doći do povećanja “militantnih antievropljana”, ali ne u broju koji može izazvati strepnje.

Za većinu će, prema njegovim rečima, biti potrebna ubuduće treća frakcija.

Što se EU tiče, Han se zalaže za ukidanje prava na veto u spoljnoj politici, kao i za uvođenje donošenje odluka kvalifikovanom većinom.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments