• Početna>
  • Vesti>

FT: Vučić ostaje na putu reformi i za dogovor sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u intervjuu za “Fajnenšel tajms”, najavljuje nastavak reformi koje su već dovele do trogodišnjeg suficita u budžetu. Izjavio je i da ostaje pri ubeđenju da će samo dogovor sa Prištinom doneti trajan mir regionu, koji, navodi list, i dalje trpi posledice ratova i raspada bivše Jugoslavije.

“Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt – on nikada nije zamrznut, jer se u nekom trenutku ‘otopi’. A kada se to dogodi, to je katastrofa za sve”, rekao je Aleksandar Vučić u intervjuu koji je uglednom britanskom listu dao nakon ceremonije unošenja badnjaka u Predsedništvo Srbije.

“Fajnenšel tajms” navodi da je Vučić na proslavi pravoslavnog Božića ugostio i neke od onih političara koje Zapad smatra pretnjom po krhki mir u regionu, uključujući Milorada Dodika, koji je već dve godine pod sankcijama SAD zbog opasnosti da može da ugrozi Dejtonski sporazum, ali i proruske političare iz Crne Gore, Andriju Mandić i Milana Kneževića, inače optužene za pokušaj državnog udara 2016. godine kako bi sprečili ulazak zemlje u NATO.

Uprkos vezama sa tim političarima, zapadne diplomate polažu nade u Vučića, piše FT i dodaje da mnogi Srbi smatraju Kosovo kolevkom srpske pravoslavne vere i da Vučića, zbog razmatranja teritorijalnog kompromisa sa Prištinom, napada lepeza protivnika – od levičarskih lidera, do tvrdokornih nacionalističkih konzervativaca.

“Znam da se Srbi u većini protive rešenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost želi”, rekao je Vučić i dodao da opozicioni lideri “nisu u poziciji da prihvate relanost”.

“Oni nemaju plan, jedina važna stvar za njih je da me nazivaju izdajnikom i da sve ostane kako jeste. Ali ne marim za to”, rekao je predsednik Srbije.

Međusobno povezivanje šansa za uspeh

Dodao je i da bi ekonomski i trgovinski razvoj, kao i dogovor o Kosovu pomogli stabilnosti u regionu.

“Ako budemo u stanju da se međusobno povežemo ekonomski i na druge načine, imamo šansi da budemo uspešne zemlje. Inače će biti katastrofa za sve nas. Svi odlaze iz regiona i zato nam je očajnički potrebno da promenimo ukupnu atmosferu u regionu. Ako to ne učinimo, ne vidim izlaz, nema ni tračka nade na kraju tunela”, rekao je Vučić.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još