• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Preševske doline zahtevaju da se njihovo pitanje uvrsti u agendu dijaloga Beograd Priština

Politički predstavnici Preševske doline, odnosno Vranjske kotline, zatražili su od Evropske unije i predsednika Kosova Hašima Tačija da se pitanje ovog dela Srbije uvrsti u dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Portal koha.net piše da su predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafa, poslanik u Skupštini Srbije, Fatmi Hasani i gradonačelnik Bujanovca, Šaip Kamberi, u zajedničkom pismu EU i predsedniku Kosova zatražili da se to pitanje uvrsti u dnevni red i da oni budu deo delegacije Kosova.

„Budući da smo deo spora između Kosova i Srbije, pitanje Preševske doline treba da bude deo njegovog rešenja. Stoga mi zahtevamo uključivanje pitanja Preševske doline u finalnu fazu dijaloga čiji je cilj postizanje konačnog pravno obavezujućeg sporazuma,“ navodi se u pismu.

Pitanje uključivanja Preševske doline prvi je pokrenuo predsednik Kosova Hašim Tači, za šta je dobio podršku albanskih političkih predstavnika s juga Srbije. Tokom kasnog proleća, leta i jeseni je imao seriju javnih nastupa i poruka o otvaranju pitanja tri opštine s juga za prisajedinjenje sa Kosovom, a sa druge strane – duži izostanak reakcije srpskih zvaničnika.

Pregovarački tim danas prvi put u Briselu

U Briselu bi danas trebalo da dođe do susreta šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa novim pregovaračkim timom iz Prištine, za razgovor sa Beogradom.

Delegacija na čelu sa zamenikom kosovskog premijera Fatmirom Ljimajem i predsednikom opozicione Socijaldemokratske partije Špendom Ahmetijem otputovala je u ponedeljak za Brisel.

Ovu delegaciju je kosovska skupština formirala 15. decembra, i to na osnovu zakona za čije se usvajanje od strane kosovske skupštine još čeka, a koji je vlada odobrila. Delegacija ima mandat da vodi pregovore sa Srbijom.

 

Izvor Beta/KoSSev

Comments

Pročitaj još