“Dobili smo jasnu poruku, takse se neće povući na suvo”

Kopredsedavajući kosovskog tima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom Fatmir Ljimaj i Špenda Ahmeti oglasili su se posle susreta s Federikom Mogerini.

Oni su izjavili da su dobili jasnu poruku da u prvoj polovini ove godine treba nastaviti dijalog ubrzanim ritmom.

Ahmeti je novinarima u Briselu izjavio da je jasno rečeno da je bilo razgovora i sa SAD i sa Rusijom u vezi sa postizanjem sporazuma.

“Svaki obostrano prihvatljiv sporazum će biti prihvatljiv od strane Mogerini, ako je u skladu sa evropskim vrednostima uz isključivanje redefinisanja granica po etničkim linijama”, kazao je Ahmeti.

Obojica kosovskih pregovarača su kazali da su Federiki Mogerini jasno stavili do znanja da će Kosovo u dijalogu biti predstavljeno timom, a ne pojedincima.

“Stavili smo jasno do znanja da smo tu na osnovu ustavnog mandata i odluke parlamenta. Takođe mi ćemo razgovarati i raspravljati kako bi smo uspeli da postignemo sporazum. Dijalog će se nastaviti na nivou država i Kosovo ima svoju pregovaračku ekipu. Mi smo parlamentarna republika i nas je parlament ovlastio. Dijalog ima adresu”, kazali su Ljimaj i Ahmeti.

Oni su zatražili da se svaki poziv i onaj koji se šalje kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju treba da se pošalje i pregovaračkoj ekipi.

“Mi imamo odgovornost da pregovaramo o sporazumu, u konsultaciji sa najvišim kosovskim liderima”, rekli su oni i dodali da su tokom razgovora pomenuta i pitanja taksi i liberalizacije viza.

Dodali su da se takse “neće povući na suvo”.

“One su jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju”, kazao je Ahmeti i dodao da Srbija treba da prestane sa politikom suprotstavljanja Kosovu.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Majka Kocijančić je rekla da se radi o konsultativnom sastanku.

 

Izvor B92

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."