Božić na Kosovu, Srbi se nadaju miru

Jutarnje praznične liturgije, povodom Božića, služene su u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. Srbi se nadaju da će ova godina, koja se vidi kao prelomna za političko rešavanje kosovskog problema, biti mirna.

Svečano je obeležen najradosniji hrišćanski praznik, Božić i u južnom delu Mitrovice gde živi samo jedna srpska porodica, porodica paroha Nenada Stojanovića.

On je jutros služio jutarnju liturgiju u sali crkve Sv. Save u južnom delu Mitrovice.

“Dočekujemo najradosniji hrišćanski praznik Božić i poruka jeste ovog praznika poruka mira, ljubavi, poštovanja.  Mi ovde dočekujemo ovaj praznik u miru, radosti i isto želimo da bude i našim komsisjama, da žive u miru, ljubavi, poštovanju, solidarnosti  prema drugima i da u celom svetu zavlada ljubav pre svega, da volimo jedni druge. Ako to budemo poznali, tu ljubav Božju, onda ćemo  živeti u miru i biće nam i dobro i moći ćemo da živimo zajednički i da tako pređemo vreme koje je pred nama”.

Božićnoj liturgiji u južnom delu grada prisustvovao je i Nenad Božović iz Severne Mitrovice.

“Pre svega hteo bih svim vernicima da čestitam Božić i da iskažem želju srpskog naroda da opstane na ovom prostoru i kao što se ova crkva obnavlja, tako da se obnavlja srpski narod i da se vraća na KiM”.

U hramu Sv. Dimitrija u Severnoj Mitrovici uz prisustvo vernika takođe je služena liturgija kao i u ostalim manastirima i crkvama na Kosovu: Gračanici, Visokim Dečanima, Banjskoj, Pećkoj Patrijaršiji…

Božić je porodični praznik, tako je i u porodici Jargić koja živi u Severnoj Mitrovici.

Slavica Jargić kaže da su najveće želje Srba sa KiM za ovaj Božić mir, sloga, blagostanje, da sve praznike dočekuju  u miru i zdravlju.

Što se tiče običaja, Slavica napominje da su uglavnom isti – Božiću prethodi post koji je obavezan za one koji mogu i žele, uz  molitve i pričešćivanje.

Nakon božićnog posta, Rođenje Hristovo dočekuje se sa mrsnom trpezom. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

“Mesimo kolač koji će da se preseče za vreme ručka. Na trpezi se nađe pre svega pečenica, zatim sarma, kokoška, supa, pihtije. U krugu porodice proslavljamo ovaj praznik. Danas uglavnom dođu članovi najuže porodice, ja dočekujem goste. Polaznik je obavezan ujutro rano, ko ugrabi da bude prvi, ali kod nas bude više polaznika, tako da svi dobiju iste poklone – voće, neki dar kao što su čarape ili košulja, novac obavezno….”.

Ivan Jargić kaže da će se najviše obradovati dolasku unuka.

“Moram da kažem, unucima. I sinu i snahi”.

Godina koja sledi po mnogima je prelomna kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja. Srbi na Kosovu svesni su toga.

Slavica Jargić se nada da će Kosovo ostati  celovito i u sastavu Srbije.

Božić je danas svečano proslavljen u mnogim hramovima u Kosovskom Pomoravlju.

Vernici, sveštenstvo, monaštvo, a posebno deca radovala se su prazniku Rođenja Hristovog.

Mladi polaznici jutros su došli u hramove na praznične Liturgije, a posle su se grudvali u crkvenim portama.

U ovom delu Kosova i Metohije živi 35 000 Srba, a hram Uspenja Presvete Bogorodice u Korminjanu danas je bio mali da primi sve vernike za najradosniji hrišćanski praznik.

Posle čitanja poslanice patrijarha srpskog Irineja vernicima se obratio sveštenik Nikola Trajković i poručio da se na svojoj zemlji raduju rođenju Gospodnjem, da ne prodaju svoja imanja.

“Radite svoje njive, plodna je ovo zemlja ima hleba za svakoga i neće biti gladnih, preživeli smo mi mnogo gora vremena.”

Dan protiče u prazničnoj atmosferi i bez incidenata.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista – Božić.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još