Badnje veče u Kosovskoj Mitrovici: Znamo da nismo sami, Gospod je sa nama

Na Badnje veče, u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici u prosustvu više stotina vernika, Verernje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

U svom obraćanju narodu, vladika je podsetio na Bogomladenca Hrista čije rođenje iščekujemo, a koji nas, kako je rekao “drži uspravno, da budemo dostojanstveni i kada smo radosni i kada smo tužni”.

“On nas nikada ne ostavlja. I mi, koji u ovom vremenu opstajemo na ovim prostorima, znamo da nismo sami, da je Gospod sa nama i da nas nikad neće ostaviti, naročito u opasnosti i stradanju i kada nam preti opasnost. Sa tom nadom i verom dočekujemo sutrašnji praznik, svi se radujemo Božiću, svi se radujemo Bogomladencu Hristu” poručio  je vladika Teodosije.

On je dodao da se i večeras narod okupio u navečerje praznika,  da u skladu sa srpskim običajem, založi badnjak, da bi “osvetlio  duše i zagrejao ih u ovo hladno zimsko veče pred Božić”.

Osvećenju i paljenju badnjaka ispred crkve Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici večeras su prisustvovali brojni  građani, kao i predstavnici lokalne samouprave i Vlade Srbije.

Večernjem bogosluženju i paljenju badnjaka prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Nakon paljenja badnjaka, usledio je i veliki vatromet.

 

Najmlađi Mitrovčani su dobili paketiće a najsrećniji su bili oni koji su iz mnoštva razdeljenih pogačica, izvukli jedan od 15 zlatnika koje je dečici Kosovske Mitrovice darovala Unija pekara Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."