Veselji: Nema razmena teritorija, takse dok Srbija ne promeni stav

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji kaže da u nastavku dijaloga Priština od Beograda neće tražiti pripajanje delova teritorija, ali da neće ni dati bilo koji deo teritorije Kosova.

Kadri Veselji u godišnjem intervjuu za Kosova pres, koji prenosi “Koha”, navodi da će privremene prištinske vlasti “nastaviti da brinu” za Albance koji žive u tri opštine juga centralne Srbije, u tzv. “Preševskoj dolini”.

Spremni su da prihvate da te tri opštine, Preševo, Medveđa i Bujanovac budu pripojene Kosovu, ako, kako kaže, “Srbija smatra da bi im sa Kosovom bilo bolje i ako takva odluka nikoga ne bi povredila”.

Veselji je uveren da će uz podršku partnera Priština dobiti mesto u UN, kao i da je priznanje kososvske nezavisnosti neizbežno.

“Neizbežno je da Srbija prizna Kosovo. Mnogi pitaju šta Srbija dobija kada mi ništa ne dajemo. Ali to je pogrešno, jer pitanje je šta Kosovo dobija, šta moj narod dobija. Zato idemo u dijalog sa Srbijom”, rekao je Veselji.

Govoreći o ulozi Tačija u dijalogu sa Beogradom, Veselji da će ona uvek biti u skladu sa kosovskim ustavom.

Tači će, kaže Veselji, u prištinskom timu za dijalog biti “dopuna”, a takvu ulogu će i sam imati kao predsednik parlamenta ili kao što će je imati premijer.

Govoreći o povećanim taksama za 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Veselji tvrdi da će ta mera ostati na snazi sve dok, kako kaže, “Srbija, ne ispoštuje Kosovo kao nezavisnu državu”.

“Srbija se mora složiti sa činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država… Oni moraju poštovati kosovske proizvođače i treba da dozvole da se kosovska roba plasira na srpsko tržište”, kaže Veselji i uverava da to, kako kaže, nije mera sa kojom Priština misli da razvija odnos sa Beogradom u budućnosti.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments