Lajčak: Srbija sama da definiše svoje interese

Miroslav Lajčák, Slovak Minister for Foreign Affairs

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak uveren je da je dijalog jedini put za rešenje kosovskog problema, ali konstatuje da trenutno stanje stvari ne doprinosi očekivanom pozitivnom pomaku.

Miroslav Lajčak, čija zemlja nije priznala kosovsku nezavisnost, ističe u intervjuu za “Tanjug” da “zainteresovane strane treba da odmere svoje poteze tako da budu u duhu pomirenja, dobrih susedskih odnosa i dijaloga Beograda i Prištine”.

“To znači uzdržavanje od svih koraka koji generišu regionalne i međuetničke tenzije i prosto da se pridržavaju pravila”, naveo je slovački ministar.

Ističe i da svaki pokušaj blokiranja dijaloga s ciljem da to ne bude standardan i stalan proces mora biti eliminisan i kaže da je dijalog osmišljen tako da se okonča postizanjem sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, koji bi onda mogao da bude osnova i za odluke poput odluke o formiranju kosovskih oružanih snaga.

Lajčak je rekao da je njegova zemlja jasno iznela stav o formiranju kosovske vojske, i podsetio da su oštre pozicije izneli i EU i NATO.

Na pitanje kako vidi šanse Srbije da se dođe do konačnog rešenja koje bi uvažilo i njene interese, i kakav je njegov o stav o poštovanju Rezolucije 1244, slovački ministar ukazuje da je jasno da se danas pogledi na to koliko je relevantna Rezolucija 1244 iz 1999. godine fundamentalno razlikuju.

“Za neke zemlje ona je i dalje na snazi, za druge više nije od koristi. Ne želim da spekulišem o konkretnim interesima Srbije prema Kosovu. Njih mora da definiše Srbija i Srbija je ta koja mora da odluči šta je od toga najvažnije. Ali, važno je ponovo istaći da je dijalog ključan za rešenje tog pitanja”, ističe Lajčak.

Slovačka ne podržava razmenu teritorija

Kada je u pitanju ideja o razgraničenju, Lajčak je naglasio da Slovačka ne podržava razmenu teritorija duž etničkih linija i dodaje:

“Verujemo da ta koncepcija juče nije bila realna, danas izgleda da jeste, a sutra opet neće biti. Detaljno razmatranje uvek omogućava da stvari budu jasnije, pa kada se to bude postiglo videćemo da li bi takva vrsta rešenja donela više štete nego koristi”, objasnio je.

Imajući u vidu predstojeće predsedavanje Slovačke OEBS-u i najavu premijera Petra Pelegrinija da će u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja biti razmotreni mehanizmi koje ta organizacija ima na raspolaganju, Lajčak kaže:

“OEBS je od osnivanja razvio razna sredstva kako bi se povećao nivo uzajamnog razumevanja. Treba da istražimo i razmotrimo kako ti instrumenti mogu da se, u razumnom obimu, primene na ovo pitanje.”

 

Izvor: RTS / Tanjug

 

Comments

Pročitaj još