Brnabić: Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nikakvu naznaku postizanja kompromisa sa Prištinom, ali da mora biti postignut ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju.

Ona je za televiziju Pink kazala da misli da su Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa pre svega zbog taksi od 100 odsto uvedenih na robu iz Srbije, zbog formiranja Vojske Kosova i najave brisanja granica izmedju Kosova i Albanije.

„Ja mislim da se mi od kompromisa udaljavamo“, kazala je Ana Brnabić. Dodala je i da zamrznut konflikt sa Prištinom znači da Srbija ne može postati članica EU, ističući da se kosovsko pitanje mora rešiti a da je rešenje u postizanju kompromisa koji će garantovati mir, stabilnost i bolji život za Srbe na Kosovu.

Navodeći da je Srbija u odličnoj poziciji jer je njen glavni pregovarač predsednik države Aleksandar Vučić sa kojim se veoma teško pregovara, ona je kazala da će Vlada Srbije pomoći koliko god može.

Istakla je da Srbi na Kosovu moraju biti potupno bezbedni.

„Ja lično verujem da zamrznut konflikt nije rešenje i da mi moramo uraditi sve što možemo da dodjemo do rešenja koje je kompromis i koje će garantovati mir, bezbednost i bolji život za Srbe na Kosovu i Metohiji i opstanak naše crkve“, rekla je Ana Branbić. „Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u Srbiji i hajde da pričamo“, poručila je premijerka.

 

Izvor Beta/Danas

Comments