Ahmeti: Obostrano priznanje cilj dijaloga sa Beogradom

Špend Ahmeti, predsednik Socijaldemokratske partije i kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, izjavio je da će u Briselu razgovarati o postizanju sporazuma sa Srbijom. Bez Demokratskog saveza Kosova i bez pokreta Samoopredeljenje, sporazum sa Srbijom čiji je cilj obostrano priznanje, neće moći da se ratifikuje, kaže Ahmeti.

Predsednik SDP-a, je rekao da je svrha odlaska u Brisel 8. januara usaglašavanje narednih koraka ka postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Navodi da je pregovarački tim već dobio svu dokumentaciju od premijera i predsednika Kosova i da pripremaju platformu koja bi trebalo da se nađe u Skupštini najkasnije do 15. januara.

“Principi platforme su manje više jasni, ne možemo da izađemo izvan okvira ustava Kosova, ali možemo da izrazimo koji ciljevi se mogu postići dijalogom. To je obostrano priznanje. Mislim da nemamo mandat da izađemo iz ustava, jer nam on daje okvir u kojem možemo da pregovaramo”, izjavio je predsednik SDP.

On je dodao da bez DSK i Samoopredeljenja ne mogu da ratifikuju sporazum sa Srbijom.

“Mislim da nije dobro da nemamo dve trećine glasova da bi se ratifikovao sporazum i mislim da moraju da se uključe u ovaj proces. Odbijanje učešća u ovom procesu ne priliči nijednoj partiji jer zbog čega su ušli u politiku? Reč je o Kosovu, o dijalogu koji se bavi budućnošću. Dok se svi međunarodni akteri na Kosovu uključuju, a oni kažu ne, ja ih stvarno ne razumem”, rekao je Ahmeti.

Ahmeti se osvrnuo i na liberalizaciju viznog režima. Prema njegovim rečima, ukidanje viza može da se odloži za još godinu dana.

 

Izvor: RTS / RTK

Comments

Pročitaj još