• Početna>
  • Vesti>

Kocijančič: Novoosnovani tim Prištine pozvan na konsultacije

Foto: EEAS

Portparolka EU Maja Kocijančič potvrdila je da će 8. januara u Briselu doći do sastanka između predstavnika Evropske diplomatske službe (EEAS) i novoosnovanog prištinskog tima za dijalog sa Beogradom.

“Evropska služba za spoljne poslove pozvala je tim za dijalog sa Kosova na konsultacije 8. januara. Poziv je došao nakon osnivanja tog tima od strane Parlamenta”, izjavila je Kocijančičeva za “Tanjug”.

Maja Kocijančič je naglasila da je planirano da se sastanak održi između prištinskog tima za dijalog i predstavnika EEAS, a ne šefice EU diplomatije Federike Mogerini, kako su, inače, objavili prištinski mediji.

Ona je takođe objasnila da EEAS ima redovne konsultacije sa obe strane u dijalogu Beograda i Prištine.

Zvanični Brisel nije želeo da komentariše navode prištinskih medija o tome da će novoformirani tim “u fokus” sastanka sa EU posrednicima staviti pitanje nestalih osoba.

U Evropskoj službi za spoljne poslove za “Tanjug” ističu da ostaju pri stavu da se u dijalogu Beograda i Prištine može razgovarati samo o temama oko kojih se usaglase obe strane.

Prištinski tim za dijalog izabran je krajem prošle godine u kosovskom parlamentu, a predvode ga zamenik premijera Fatmir Ljimaj i predsednik opozicionog SDP-a i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Timu se nisu priključili predstavnici dve najuticajnije opozicione partije – Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, dok glavni pregovarač i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači 8. januara neće putovati u Brisel.

Prilikom imenovanja pregovaračkog tima Prištine za nastavak dijaloga sa Beogradom u EU su jasno poručili da očekuju da “tim može biti doprinos dijalogu”, ali i naglasili da dijalog vode na prvom mestu predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači uz posredovanje Federike Mogerini.

“Ohrabrujemo sve političke i civilne aktere na Kosovu da konstruktivno rade pod zajedničkom platformom kako bi podržali dijalog na visokom nivou koji vode predsednci. Nadamo se da će to doneti značajan doprinos razgovorima o pravno obavezujeućem sporazumu”, poručila je Kocijančičeva.

Ocenila je da je cilj dijaloga pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji bi doneo trajna rešenja za otvorena pitanja zasnovana na međusobnom dogovoru, međunarodnom pravu i bila prihvatljiva za zemlje članice EU.

“EU očekuje od Srbije i Kosova da brzo isporuče obaveze iz dijaloga uzimajući u obzir direktnu pozvezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretne EU perspektive zainteresovanih strana”, zaključila je Kocijančičeva.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još