• Početna>
  • Vesti>

“Brisanje granice između Albanije i KiM korak ka aneksiji”

“Brisanje granice između Albanije i Kosova bio bi korak ka albanskoj aneksiji dela teritorije Srbije i stavljanje međunarodne zajednice pred svršen čin”.

To je izjavio predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun je za Sputnjik rekao da bi brisanje granice između Kosova i Albanije predstavljalo “praktičan korak” ka stvaranju “Velike Albanije” i da bi u tom slučaju srpska strana imala Albaniju s kojom bi trebalo da razgovara.

“Ovo jesu koraci koji vode ka aneksiji dela naše teritorije od strane Albanije i stavljanja međunarodne zajednice pred svršen čin, posebno onog dela koji podržava Srbiju. Tu ne može ništa da se uradi, jer oni uprkos Rezoluciji 1244 i međunarodnom pravu stvaraju jedinstvenu teritoriju”, kazao je on.

Drecun je rekao da se sada, kad god se razgovara s Albancima iz Prištine, razgovara i s Tiranom, jer prištinska strana ne radi ništa bez znanja Tirane, kao što to ne rade ni predstavnici Albanaca na jugu centralne Srbije.

On je kazao da oni koji treba da spreče stvaranje “Velike Albanije”, to očigledno neće.

“To su one države koje imaju najveći uticaj, Ujedinjene nacije bi morale da prekinu takvo ponašanje, tim više što Rezolucija 1244 ne predviđa nikakvu promenu međunarodno priznatih granica. Dakle, UN su te koje bi trebalo da nas zaštite od ovakvih stvari zato što ima imaju Kfor, koji bi trebalo da spreči ovo. Međutim, oni to ne rade. Zbog podele u Savetu bezbednosti među stalnim članicama, UN su paralisane jer strana koja podržava Prištinu to neće da uradi, a Srbija nema načina da to sama spreči”, kazao je Drecun.

On je dodao da će Srbija sve učiniti na diplomatskom planu da ukaže na tu opasnost i da neće prihvatiti politiku svršenog čina.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još