• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Ukidanje taksi Prištine zavisi od političke volje Zapada

Mere Prištine su politički motivisane, a njihovo ukidanje zavisi od političke volje Zapada, kaže analitičar i bivši diplomata Zoran Milivojević i napominje da Evropa ima mehanizme kojima može da primora rukovodstvo u Prištini da ukine nametnute takse na svu robu iz centralne Srbije.

Milivojević je uveren da je Priština takse od 100 odsto proširila i na robu stranih brendova sa pogonima u Srbiji uz prećutnu saglasnost partnera i sponzora kosovske nezavisnosti, kao i da od Zapada zavisi da li će primeniti sankcije Prištini.

„Vlast u Prištini počiva na donacijama i finansijskim injekcijama sa Zapada, i ako bi to bilo ukinuto, sistem na KiM ne bi mogao da funkcioniše. Kosovo nema privredu da snabde taj prostor robama i uslugama, a 90 odsto roba široke potrošnje stizao je iz Srbije, ne postoji kompenazcija za to“, rekao je Milivojević za TV Prva.

On smatra da EU prema Prištini može da primeni političke mere, ali i konkretne ekonomske mere, pre svega, zatvaranjem finansijskih tokova prema KiM.

Na pitanje o teorijama da je reč o poslednjoj meri Prištine uvedenoj da posluži kao opravdanje vlastima u Prištini za istovremeno ukidanje svih ranije uvedenh taksi, Milivojević je ponovio da su mere političke motivisane što, kaže, potvrđuje to što se nakon uvođenja prvih mera od 10 odsto, koje su direktno ugrozile funkcionisanje sporazuma Cefta, niko nije bunio.

„Nisu se bunile članice Cefte Crna Gora, Makedonija i Albanija, što govori o političkom karakteru ovih mera, a takva je i njihova sudbina. Ako bude političke volje na Zapadu, mere će biti ukinute bez obzira na sudbinu onih koji ih sprovode“, smatra Milivojević.

Ukazuje i na „unutrašnju dimenziju“ mera Prištine koje, kako kaže, treba da ojačaju poziciju vlade na čelu s Ramušem Haradinajem.

„Nije isključeno da će prestanak ovih mera povući političku sudbinu Haradinaja i njegovih saradnika“, naveo je Milivojević.

Upitan o stavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nema nastavka dijaloga dok se ne ukinu takse, te da li su mere manevar Prištine da se SAD direktnije uljuče u dijalog budući da je EU nemoćna, Milivojević je kazao da to nije isključeno, kao i da je cilj mera da oslabe poregovaračku poziciju Srbije i izazovu nezadovoljstvo na severu KiM zbog nedostatka robe.

„SAD žele da se direktno uključe, posebno u narednom periodu kada će EU biti u defanzivi. Do sad je bilo diskretno praćenje svega toga od strane SAD, a sada je moguće direktnije učešće“, rekao je Milivojević.

Na pitanje o najavljenom ukidanju granice između Kosova i Albanije i da li postoji mehanizam da Evropa to spreči, Milivojević je kazao da je i to stvar političke volje i interesa.

„Ne vidim da neko reaguje ozbiljno, a radi se o prvim potezima integracije Albanije i KiM, to su počeci realizacije koncepta Velike Albanije na mala vrata. Haradinaj pominje sistem IBM koji važi u EU i u zemljama Beneluksa gde nema granice i sve funkcioniše kao jedan sistem“, naveo je Milivojević.

Upitan šta Srbija treba da uradi tim povodom, kazao je da treba da ostane na svojoj poziciji i da ne ulazi ni u kakve razgovore dok se, kaže, mere ne ukinu u potpunosti i bez izuzetka.

Izvor: Tanjug

 

Comments

Pročitaj još