AP o posledicama novih taksi po kupce na KiM

Američka agencija AP prenela je da je predsednik kosovske privredne komore Safet Gerdžaliju upozorio da će kupci na KiM trpeti posledice viših cena, nakon odluke Prištine da proširi takse od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u centralnoj Srbiji i BiH.

AP ukazuje da vrednost uvoza robe iz centralne Srbije na KiM iznosi oko 400 miliona evra godišnje i ističe da je Gerdžaliju rekao da većinu tog uvoza čini međunarodno brendirana roba.

Agencija navodi da se očekuje da će najnovija odluka Prištine uticati na, između ostalog, automobilske proizvode, hranu, građevinski materijal i kompjutarske uređaje, kao i na kompanije poput Samsunga, Panasonika i Koka-kole.

“Ono što oni rade je čisto ludilo”, prenosi AP Đurićeve reči.

Agencija podseća da je odluka Prištine još u novembru ove godine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije dovela do porasta regionalnih tenzija i ističe da je Priština tada poručila da neće ukinuti takse dok Beograd ne prizna njen suverenitet i prekine da sprečava njeno članstvo u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još