Stigao kamion sa hranom u Gračanicu i Novo Brdo

Kamion humanitarne pomoći sa hranom, koji je poslala humanitarna organizacija “28. jun” stigao je u Gračanicu i Novo Brdo. Brod sa medicinskom humanitarnom pomoći vrednom 700.000 dolara, poslat od strane ove organizacije stiže u Solun 2. januara, odakle će krenuti ka Kosovu i Metohiji.

Pomoć u vidu hrane dopremljena je u okviru akcije “Dogodine u Prizrenu”, a namirnice su raspoređene narodnim kuhinjama u Novom Brdu i vrtiću u Gračanici, rekla je direktorka “28. juna za Balkan” Aleksandra Trifunović.

“Kao nastavak aktivne podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji, ne samo pred međunarodnim institucijama, već i na samom terenu, realizujemo projekat Dogodine u Prizrenu. Isti podrazumeva pomoć u hrani koja je juče u poslepodnevnim časovima utovarena u vrtić Đurđevak u Gračanici, a zatim narodnoj kuhinji u Novom Brdu”, kaže Trifunovićeva.

Kamion hrane poslat je uz pomoć dobrotvornog fonda “Čovekoljublje mitropolije Crnogorsko primorske”.

“Veliku zahvalnost dugujemo našoj braći iz Crne Gore, koja prepoznavši ozbiljnost situacije na Kosmetu, ulaže sve svoje napore da se pomoć dostavi do našeg naroda. Pomoć u medicinskoj opremi, u Solun stiže već 2. januara, a zatim odmah kreće podela Božićnih poklona”, poručila je Trifunović.

Kaže da je ta humanitarna organizacija održala događaje na svakom kontinentu, podižući svest o Srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji, jer je, kako ističe, ono naš dragulj i naše biće.

Rad “28. juna” podržala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a zamenica direktora Slađana Marković Stojanović tom prilikom je zahvalila humanitarnoj organizaciji na pomoći koju pružaju srpskom narodu na KiM.

“Zdravstvena zaštita na prostoru Kosova i Metohije iako funkcioniše, u otežanim je uslovima, pa je zato zdravstvena humanitarna pomoć koja stiže od ove organizacije na prostor severa Kosova i Metohije posebno značajna”, istakla je Marković Stojanović.

Humanitarna organizacija “28. jun” je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom.

U maju 2018. godine postala je prva dobrotvorna organizacija iz bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama.

Osnovana je 2011. godine, a registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija.

Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još