• Početna>
  • Vesti>

Reagovanja iz Beograda na nove takse: Đurić poručuje da se Priština narugala Kvinti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je odlukom da proširi takse od 100 odsto na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji, Priština objavila rat velikim svetskim brendovima i u isto vreme narugala se Kvinti nakon sastanka ambasadora pet najuticajnijih zemalja sa predstavnicima prištinskih institucija.

Marko Đurić kaže da to pokazuje da Albanci nisu iskreni kada govore da žele normalizaciju odnosa i postizanje dogovora sa Srbijom, već da sve vreme žele upravo ono na šta je, kako ističe, upozoravao predsednik Srbije Aleksandar Vucić – dalju eskalaciju.

“Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno”, rekao je Đurić novinarima reagujući na odluku kosovskih institucija.

Ukazao je da Međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na “sulude poteze Prištine” i da je dolila ulje na vatru i stvorila političke preduslove za rat sa svetskim kompanijama.

Đurić je naglasio da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja i da se protivi takvoj politici.

“Mi smo za slobodnu trgovinu, normalne odnose i jednake šanse za sve. Ovo što oni rade je čisto ludilo”, naveo je Đurić.

Upitan o navodima prištinskih medija da su predstavnici kosovskih institucija na sastanku sa Kvintom izneli stav da Srbija treba da zaustavi kampanju kojom od zemalja traži povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Đurić je rekao da je upravo Priština od potpisivanja Briselskog sporazuma podmićivanjem i raznim nečasnim metodama navela 19 država da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“To su radili iako je jasno bilo dogovoreno da će se sva otvorena pitanja rešavati za pregovaračkim stolom. To su šampioni sveta u lažima i sa kojima nikakvih suštinskih razgovora i dogovora ne može biti zbog njihovog ponašanja”, zaključio je Đurić.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin oštro je kritikovao odluku privremenih institucija u Prištini na čelu s Ramušom Haradinajem da uvedu taksu od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje proizvode u centralnoj Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva odbrane, on je dodao da “srpski narod ima poslovicu koja zemljama koje su priznale Kosovo može da pomogne u razumevanju Haradinajeve politike – hrani psa da te ujede”.

Privremene prištinske institucije odlučile su danas da mera uvećane takse u iznosu 100 odsto bude proširena i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji.

To praktično znači da na Kosovo od danas, bez plaćanja uvećanog poreza, neće moći da uđe nijedna vrsta roba iz Srbije, bez obzira na zemlju njenog porekla.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još