• Početna>
  • Vesti>

Episkop Teodosije razgovarao sa Mitropolitom Ilarionom Volokolamskim u Moskvi: Ni jedni, a ni drugi se ne možemo odreći svoje kolevke

Episkop Raško-prizrenski Teodosije ovih dana boravio je s blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog G. Irineja u Moskvi, gde je imao sastanak sa Mitropolitom Volokolamskim Ilarionom, predsedavajućim Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije. Vladika Teodosije putovao je u Mosvu u pratnji jeromonaha Isidora Jagodića, prorektora Prizrenske Bogoslovije, a 26. decembra je služio i Sv. Liturgiju u Sretenjskom manastiru u Moskvi.

U susretu sa Mitropolitom Ilarionom Vladika Teodosije je preneo pozdrave Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog G. Irieneja. Blagodareći na pozdravima Mitropolit Ilarion osvrnuo se na svoje dosadašnje posete Srbiji, a posebno Kosovu i Metohiji.

Mitropolit volokolamski Ilarion je izrazio iskrenu bratsku ljubav i saosećajnost prema narodu koji živi i opstaje na Kosovu i Metohiji. Naglasio je da, u granicama svojih mogućnosti, lično prati dešavanja u Srbiji, a posebno razvoj situacije na Kosovu i Metohiji. Ruska Pravoslavna Crkva je do sada u potpunosti podržavala Srpsku Pravoslavnu Crkvu na KiM, a uverio nas je da će to nastaviti da nesebično čini i dalje. Posebno je napomenuo da se “braća poznaju u nevolji”, što je i sada slučaj. Zahvalio je na stavu SPC po pitanju Ukrajine i projekta stvaranja “autokefalne crkve” od dojučerašnje raskolničke jerarhije. Napomenuto je da se radi o političkom projektu i legalizaciji raskola. Iskazana je žalost što u tome učestvuje jedan od naše pravoslavne braće – patrijarh konstantinopoljski. Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi jasna i decidna podrška izrečena u sopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC je od velikog značaja. Kao što oni nas razumeju po pitanju Kosova i Metohije, tako i mi njih razumemo po pitanju Kijeva. Ni jedni, a ni drugi se ne možemo odreći svoje kolevke.

Razgovor je protekao u atmosferi bratske ljubavi i delatno projavljivanju takvog odnosa. Mitropolit je zamolio svoje goste da prenesu pozdrave najsvetijem Patrijarhu Irineju, u ime najsvetijeg Patrijarha Kirila i u njegovo lično ime.

Izvor Eparhija Raško-prizrenska/Kossev

Comments

Pročitaj još