Bivši komandant OVK Seljimi biće saslušan u Hagu

Priština — Bivši komandant takozvane OVK Sulejman Seljimi biće saslušan 9. januara u Specijalnom sudu za ratne zločine u Hagu, javlja prištinska Gazeta Ekspres.

Seljimi se trenutno nalazi u zatvoru na Kosovu, a osuđen je za ratne zločine u slučaju Drenica.

Kako navodi prištinski list na svom sajtu, Seljimiju je poziv da bude saslušan u Hagu uručen u decembru. On je deseti pripadnik bivše OVK koji je dobio poziv za saslušanje u Hagu.

Optužbe protiv Seljimija, kada je reč o istrazi koju vodi Specijalno tužilaštvo, nisu obelodanjene, ali je nekadašnji šef glavnog štaba OVK već osuđen na 14 godina zatvora u okviru sudenja “Drenickoj grupi”.

Kosovski vrhovni sud je ovu presudu, u međuvremenu, ukinuo i sudenje vratio na pocetak. Vrhovni sud je, u septembru, potvrdio kaznu od sedam godina robije za Seljimija u procesu nazvanom “Drenica 2”.

Osim Seljimija, još jedan pripadnik Dreničke grupe, Sami Ljuštaku će se, takođe, sredinom januara naći u Hagu, gde će ga saslušati predstavnici tužilaštva novog suda, koji je formiran kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savet Evrope sačinio Dik Marti.

Martijev izveštaj je predstavljen Savetu Evrope u januaru 2011. godine i sadrži optužbe za teške zločine koje je, kako se navodi, počinila OVK.

Izvor Tanjug/RTS

Comments

Pročitaj još