• Početna>
  • Vesti>

Intervju Florijan Ćehaja: Proces formiranja vojske nezaustavljiv; na severu samo uz odobrenje KFORa

Vojska Kosova je bila način zvanične Prištine da nakon niza diplomatskih neuspeha, građanima ponudi  nešto što bi stvorilo utisak da je politika trenutnih vlasti uspešna, a građani srpske nacionalnosti, posebno na severu Kosova ne treba da strahuju,  jer je i pravnim okvirom postignutim između NATO i Prištine dogovoreno da se vojska ne raspoređuje na severu bez odobrenja KFOR-a.

Ovo stav direktora Kosovskog centra za bezbednosne studije Fljorijana Ćehaje, iznet u intervjuu za Radio Kosovska Mitrovica.

Na pitanje da li građani srpske nacionalnosti imaju razloga za zabrinutost povodom tranzicije Bezbednosnih snaga Kosova  u vojsku, Ćehaja kaže da bi valjalo razlikovati remećenje političkih odnosa i u tom smislu razloga za zabrinutost ima, od ugrožene bezbednosti Srba, što nije slučaj.

“Postoji više razloga za to. Prvo, ta vojska nema kapacitete da se širi na severu. Drugo, ne postoji politička volja,  a ni logika za tako nešto. Treće, pravnim okvirom postignutim između NATO i Prištine dogovoreno je da se vojska ne raspoređuje na severu bez odobrenja KFOR-a i četvrto, politički je to rizično. Mnogo je lažnih vesti  kojima neko i u Srbiji i na Kosovu želi da zabašuri prave probleme” rekao je Ćehaja.

Ćehaja smatra da formiranje vojske samo po sebi  je bilo nešto što se očekivalo, a da su podrške iz Brisela i NATO-a izostale isključivo zbog nepovoljnog političkog trenutka u kome je odluka sprovedena.

“Mislim da je tajming bio loš nakon odluke o porezima i Interpolu. NIje bilo više strpljenja da se sačeka do proleća, što sam ja smatrao povoljnijim trenutkom. Ako se čekalo toliko, što je problem bio sačekati još malo. Dakle, ni za međunarodnu zajednicu, nije bio sporan način, već trenutak” kaže Ćehaja.

Žalba Srpske liste ne bi uticala značajno na proces formiranja vojske

Komentarišući izjave u kojima se Priština optužuje da je odlukom o formiranju vojske prekršila sopstveni Ustav, Ćehaja kaže da iz njegove perspektive to nije istina. On napominje da je nesuglasica nastala zbog imena tih snaga, ali da ukoliko bi bilo ikakvih legalnih prepreka, nijedan bilateralni partner Kosova ne bi to podržao. Ovako, podrška je stigla od SAD-a, Velike Britanije, Hrvatske i mnogih drugih partnera koji su što novčano, što kroz obuke, podržali formiranje vojske.

Na pitanje da li eventualna žalba koju je Srpska lista najavila da će podneti u vezi sporne ustavnosti ove odluke, može da zakoči ili uspori proces tranzicije, Ćehaja odgovara da je proces formiranja vojske nezaustavljiv i da ne veruje da bi to moglo da utiče značajno.

Nema služenja vojnog roka, vojska profesionalna

Objašnjavajući kako se odvija proces transformacije bezbednosnih snaga u vojsku, Ćehaja je rekao da ne treba očekivati nikakve drastične promene na terenu.

“Postoji plan u tri faze, koji bi trebalo da se sprovede u narednih deset godina. Suštinski, promena će biti u mandatu. KBS su vršile ulogu civilne zaštite, deminiranja i imale su individualne vojne sposobnosti. Sada one imaju tipičan odbrambeni mandat” kaže Ćehaja i dodaje da je reč isključivo o profesionalnoj vojsci, te da neće biti obavezno služenje vojnog roka.

Transformacija vojske podrazumevaće i pojačano investiranje u naoružanje i izvesne operativne izmene, poput preimenovanja Ministarstva Kosovskih bezbednosnih snaga u Ministarstvo odbrane.

“ Sada će to biti 5000 aktivnog sastava  i 3000 rezervnih vojnika. Imaće  defanzivno naoružanje, dakle, neće biti tenkova, letačku operativu,  artiljeriju, PVO sisteme. Imaće kapacitete neke lakše pešadijske brigade NATO-a” kaže Ćehaja.

Formiranje vojske ne može da utiče na mandat KFORa

Govoreći o ulozi KFOR-a na Kosovu, rekao je da formiranje vojske nikako ne može da utiče na mandat međunarodne vojne misije, čije prisustvo i uloga  su određeni Rezolucijom 1244.

“Nije Kosovo prvi slučaj da ima i međunarodnu vojsku  i lokalnu vojnu formaciju. Imate i slučaj Bosne i Hercegovine, Kipra, Libije… “ smatra Ćehaja.

Na pitanje da prokomentariše pojavu letaka u južnom delu Mitrovice kojima se stanovništvo poziva na mobilizaciju,  a koji su izazvali nemir među stanovnicima severa Kosova, kaže da je reč o nečijoj nameri da manipuliše ionako napetom situacijom, te da se zna kako se po zakonu poziva na mobilizaciju.

“To je neozbiljno i ne treba da brine stanovništvo” poručio je Ćehaja.

 

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

Comments

Pročitaj još