• Početna>
  • Vesti>

Dr Nehemije Šenfajn – trnoviti put humaniste od Švajcarske preko Mitrovice do “Dušegupke”

U okviru 62. književno-naučnog konkursa za radove sa jevrejskom tematikom, u organizaciji Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS), istoričar iz Kosovske Mitrovice, Miloš Damjanović, dobitnik je treće nagrade.

Ovogodišnji žiri, u sastavu, istoričar prof. dr Milan Ristović, književni kritičar Bogdan A. Popović i književnik i profesor Filip David, 20. decembra doneo je odluku o radovima koji su nagrađeni za 2018. godinu.

Odlukom žirija, treću nagradu dele dva rada, među kojima se našao i rad Mitrovčanina Miloša Damjanovića, pod nazivom „Dr Nehemije Šenfajn – Biografija žrtve Holokausta ”.

Prvu nagradu dobio je rad “Gde je ostalo židovsko bogatstvo? Opljačkano, iznuđeno – u službi obnove zemlje”, autorke Anne Marie Grunfelder, iz Zagreba, Hrvatska, drugu nagradu dobio je rad “Galaktička Jevrejka”, autorke Eve Ras, iz Beograda

“Ovo je najstariji književno – naučni konkurs koji u kontinuitetu postoji na ovim prostorima. Do sada su se i u žiriju ali i kao laureati pojavljivala mnoga značajna imena iz našeg javnog,  naučno-kulturnog života“ rekao je Damjanović gostujućo u emisiji „Mitrovica na dlanu“ Radio Kosovske Mitrovice.

Dr Nehemije Šenfajn živeo je u prvoj polovini XX veka. Bio je ruski Jevrejin (Aškenaz) koji se po završetku medicine u Švajcarskoj, sa suprugom nastanio upravo u Kosovskoj Mitrovici. Došao je dobrovoljno 1918. kako bi stavio i sebe i svo svoje umeće na raspolaganje  ratom razorenoj tek stvorenoj Kraljevini SHS, priča Damjanović, upoznajući nas sa čovekom koji je Mitrovicu i te kako zadužio i potpuno neopravdano, pao u zaborav.

„Bio je izuzetno cenjena i uvažavana ličnost u građanstvu i sve te generacije između dva rata su znale za njega i oslanjale su se na njegove usluge jer je on nakon odluke da se trajno nastani ovde, radio kao državni i kao privarni lekar“ kaže Damjanović i dodaje da ni Dr Šenfajn nije bio pošteđen nacističkog terora.

Stradao je 1942. u logoru Sajmište, ugušen je u ozloglašenoj „Dušegupki“  (kamionu u koji su zatvarani Jevreji i gušeni izduvnim gasovima).

Samo zahvaljujući tome što je Šenfajnova supruga bila nemačkog porekla, ona i njihove dve ćerke nisu pogubljene tokom rata. Ipak, njihova posleratna sudbina odvija se daleko od područja Kosova i Metohije.

Miloš M. Damjanović (1985) doktorant je istorije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Bavi se istraživanjem prošlosti jevrejske zajednice na Kosovu i Metohiji, jevrejstvom na jugoslovenskom prostoru, Holokaustom na tlu Jugoslavije, kao i srpskom i jugoslovenskom istorijom druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Učesnik je mnogobrojnih naučnih konferencija održanih u zemlji, regionu i inostranstvu. Objavljuje radove na srpskom i engleskom jeziku, u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i u zbornicima sa konferencija. Za dosadašnje radove nagrađivan je više puta na godišnjim konkursima organizovanim od strane Saveza jevrejskih opština Srbije za radove sa jevrejskom tematikom.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još