Čadež: Čolaku predložio vladi da ukine takse

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozdravio je izjavu savetnika kosovskog predsednika Bekima Čolakua da bi trebalo razmotriti privremeno ukidanje taksi na srpsku robu i ocenio da je Čolaku na neki način predložio kosovskoj vladi da ukine takse od 100 odsto.

Direktan gubitak srpske privede od uvođenja taksi Prištine je oko 500 miliona evra godišnje, od čega je oko 200 miliona gubitak firmi koje prizvode u Srbiji sa evropskim kapitalom, rekao je Marko Čadež i napomenuo da takse šteti dijalogu i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali da nanose štetu i kosovskoj privredi i tamošnim privrednicima.

Na pitanje Tanjuga upućeno predsedniku Privredne komore Kosova Beratu Rukićiju da li imaju procenu koliko su takse nanele štete privrednicima sa Kosova kratko odgovorio da još nemaju nikakave procene o tome.

Čadež ističe da je skoro dve trećine našeg plasmana na KiM činila roba koja je sirovina ili poluproizvod za dodatnu preradu.

“Sada moraju te sirovine da nabavljaju negde drugde, što je mnogo skuplje zbog transportnih troškova. Njihove kompanije to nisu kupovale iz nekog apstraktnog razloga već zato što su imale kvalitetnu robu po dobroj ceni”, naveo je Čadež.

Predsednik PKS-a navodi da je uvodenje taksi politička odluka koja nema ekonomsku logiku i da zato predsednici privrednih komora treba da lobiraju kod zvaničnika i u međunarodnoj zajednici da se što pre ukinu takse.

“Mi apelujemo i nadamo se da ćemo se što pre, već od Nove godine, vratiti na normalno funkionisanje i da će donosioci odluka u Prištini shvatiti koliko je to štetno za političkci proces, ali i za celu ekonomiju ovog regiona”, poručio je on.

Bekim Čolaku, savetnik kosovskog predsednika, Hašima Tačija, izjavio je da bi Priština trebalo da razmotri privremeno ukidanje mere o 100 odsto uvećanim taksama na robu iz Srbije.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments

Pročitaj još