Tači: Trampova pisma četvrti istorijski momenat

Kosovski predsednik Hašim Tači nazvao je pisma koja je predsednik SAD Donald Tramp uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njemu četvrtim istorijskim momentom koji je za poslednje tri decenije stigao Prištini od američkih predsednika.

Među prva tri ubrojao odluku nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona da započne bombardovanje Srbije.

Prištinski sajt “Telegrafi” prenosi da je Tači u emisiji “Zona B” na televiziji “Klan Kosova” izneo tvrdnju da ova Trampova pisma predstavljaju “jasnu poruku”.

“On jasno ističe da je spreman da angažuje dve zemlje na postizanju konačnog sporazuma, koji donosi srpsko priznanje Kosova, članstvo Kosova u UN i čestitanje Beloj kući”, tvrdi Tači.

Po njemu, ova pisma predstavljaju “jedan od četiri istorijska momenta koja su se dogodila za poslednje tri decenije u odnosima Kosova i SAD”.

“Prvi momenat je bio kada je pokojni predsednik Džordž Buš Stariji uputio jasnu poruku Slobodanu Miloševiću na Božić 1992. da neće dozvoliti da se ono što se desilo u Bosni i Hercegovini ponovi na Kosovu. Druga jasna istorijska poruka bila je odluka predsednika SAD Bila Klintona da započne bombardovanje. Treća istorijska poruka bila je izjava Džordža Buša Mlađeg ‘što je dosta, dosta je’ i šest meseci potom Kosovo je postalo nezavisno i suvereno”, rekao je Tači.

On je dodao da je “sada tu pismo predsednika Donalda Trampa”.

“Ostajem u uverenju da neće biti lidera na Kosovu niti mišljenja protivnog stavu SAD. Nadam se da neću živeti u onom vremenu u kojem se neko na Kosovu protivi SAD”, zaključio je Tači.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još