• Početna>
  • Vesti>

LDK i Samoopredeljenje u pismu EU: Bez naših glasova, „tim jedinstva“ nema „široku podršku“

Dve najveće opozicione stranke na Kosovu LDK i Samoopredeljenje uputile su pismo visokoj predstavnici za spoljnu politiku EU, Federiki Mogerini, u kojem podvlače da novoizabrani pregovarački tim vlade ne može predstavljati „tim jedinstva“ niti da se može okarakterisati kao „široka podrška procesu dijaloga“ jer za njega nisu glasale ove dve partije.

Prošle subote, samo dan nakon što je kosovska skupština izglasala zakone kojima je proširen mandat KBS, premijer i svi poslanici i ministri AAK dan su proveli u Skupštini, pokušavajući da pridobiju podršku za izglasavanje Rezolucije o dijalogu na vanrednoj sednici skupštine Kosova. Ovo im je pošlo za rukom kasno te večeri kada su kvorum i glasove obezbedili poslanici opozicionih parija NISMA i PSD. Rezolucija i pregovarački tim izglasani su sa 59 glasova „Za“, od 61 prisutnog poslanika što je minimum za donošenje odluka u skupštini.

Špend Ahmeti, lider PSD koja je zajedno sa partijom NISMA predala nacrt rezolucije kao i lider NISMA-e Fatmir Ljimaj odabrani su za predsedavajuće pregovaračkog tima. Kao deo tima izabrani su i zamenik premijera iz PDK, Enver Hodžaj, ali i Avni Arifi koji će predstavljati Vladu. Mesto u timu dobio je i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, te i predstavnik turske zajednice i ministar javne administracije Mahir Jagdžilar i konačno – Dardan Gaši, koji takođe obavlja funkciju zamenika premijera.

Ipak, tim koji je tada imenovan ostao je bez imena iz Samoopredeljenja i LDK koji nisu prisustvovali sednici i koji su više puta u javnosti osporili legitimitet pregovaračkog tima, posebno „opozicionog dela“ pregovaračkog tima zbog, kako su naveli, male podrške koju PSD i NISMA uživaju u narodu.

Danas su se, istim povodom, pisanim putem obratili i visokoj predstavnici Federiki Mogerini i komesaru za proširenje Johanesu Hanu. Pre svega podsećaju da sa 44 poslanika u Skupštini čine najveće opozicione partije u Skupštini, kao i da su na izborima 2017. dobili 50 odsto glasova, ali i da je ova podrška građana konstantna godinama.

U pismu se pozivaju i na navode drugog pisma koje je EU uputila premijeru Haradinaju 17. decembra a u kom, između ostalog, stoji „sa postavljenim jedinstvenim timom koji ima široku podršku stranaka u vladi i opoziciji“, i poručuju da ove dve partije, koje predstavljaju polovinu glasačkog tela koje je izašlo na poslednje parlamentarne izbore nisu glasali za imenovanje tog tima.

„Molimo da imate u vidu da mi, najveće opozicione partije u zemlji koji predstavljamo većinu izbornog tela, kao što je i navedeno iznad, nismo glasali za ‘tim jedinstva’ o kom govorite. Stoga, ne postoji ‘široka podrška’ za tim koji pominjete u pismu. Mi imamo obavezu prema građanima Republike Kosovo, kao i prema našim međunarodnim partnerima da skrenemo pažnju na ovu realnost.“

Pored toga, ističu i svoju privrženost „dijalogu između dve države koji će se distancirati od dvosmislenosti i približiti se punoj normalizaciji odnosa između dve zemlje koja mora da podrazumeva međusobno priznavanje“.

Pismo su potpisali šefovi poslaničkih grupa Samoopredeljenja i LDK, Glauk Konjufca i Avdulah Hoti.

Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja poručio je ranije da su pojedine partije „kupljene“ kako bi ušle u proces dijaloga.

„Tači i Veselji su iskoristili pohlepu Alijanse i NISME za vlast, kako bi smirili njihove nesuglasice tako što su ih uključili u dijalog. Šteta je po Kosovo što će na čelu pregovaračkog tima u dijalogu koji će da definiše našu sudbinu biti čovek koji osigurava podršku preko kupovine,“ naveo je Kurti.

Sa druge strane, ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnert ranije danas pozvao je LDK i Samoopredeljenje da se uključe u dijalog, navodeći da nije vreme da se opozicija udalji od ovog procesa, kao ni da stvara prepreke za sveobuhvatno rešenje.

„Nadamo se da ćemo videti širi politički angažman u vezi sa dijalogom sa Srbijom i da će opozicione stranke odlučiti da učestvuju. Kao što je predsednik Tramp rekao u svom pismu, ‘Kosovo treba da iskoristi ovaj jedinstveni trenutak i da govori jedinstvenim glasom’,” saopšteno je iz Ambasade, a preneo je Zeri.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još