Kosnet pozvao opoziciju da se uključi u dijalog

Ambasador SAD-a u Prištini pozvao je LDK i Samoopredeljenje da se uključe u dijalog. Sa druge strane, iz Samoopredeljenja poručuju da su pojedine partije „kupljene“ kako bi ušle u proces dijaloga, dok, pozivajući se na pismo predsednika SAD-a Donalda Trampa, navode da „jedinstveni glas ne može da se postigne sa figurom koja radi na podeli kao što je to Hašim Tači, niti sa pregovaračkim timovima njegovih saveznika“.

Iz američke ambasade navode da nije vreme da se opozicija udalji od ovog procesa, kao ni da stvara prepreke za sveobuhvatno rešenje, piše list Zeri.

„Nadamo se da ćemo videti širi politički angažman u vezi sa dijalogom sa Srbijom i da će opozicione stranke odlučiti da učestvuju. Kao što je predsednik Tramp rekao u svom pismu, ‘Kosovo treba da iskoristi ovaj jedinstveni trenutak i da govori jedinstvenim glasom’,” saopšteno je iz Ambasade, preneo je Zeri.

Sa druge strane, protive se tome da dijalogom i ujedno pregovaračkom timu predsedava kosovski predsednik Hašim Tači.

„Izričito se zahteva da kosovske parlamentarne stranke govore jednim glasom u ovom dijalogu. Ovaj jedinstveni glas ne može da se postigne sa figurom koja radi na podeli kao što je to Hašim Tači, niti sa pregovaračkim timovima njegovih saveznika,“ dodaje Bisljimi.

Kako prenosi RTK2, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti tvrdi da su pojedine partije “kupljene” kako bi ušle u proces dijaloga.

„Tači i Veselji su iskoristili pohlepu Alijanse i NISME za vlast, kako bi smirili njihove nesuglasice tako što su ih uključili u dijalog. Šteta je po Kosovo što će na čelu pregovaračkog tima u dijalogu koji će da definiše našu sudbinu biti čovek koji osigurava podršku preko kupovine,“ naveo je Kurti.

On je i komentarisao uvođenje takse na robu iz Srbije, navodeći da će one biti ukinute kao što su i donete, “bez plana“.

„Vlada nema plan za ekonomski razvoj, pa čak i kada se radi o taksama od 100% na robu iz Srbije. Premijer Haradinaj je ponudio da takse budu ukinute preko njegovog sveobuhvatnog sporazuma, dakle uvedene su bez plana, a nudi da budu ukinute isto tako, bez plana,“ preneo je RTK2.

Izvor KoSSev

Comments

Pročitaj još