• Početna>
  • Vesti>

“Jedinstvo” obeležava 74 godine rada: Tražimo nesmetanu distribuciju štampe na srpskom jeziku

Novinari redakcije “Jedinstva”  jedinog nedeljnog štampanog medija koji na Kosovu i Metohiji izlazi  na srpskom jeziku,  održali su danas u Kosovskoj Mitrovici protest.

Protest kom je prethodila protestna šetnja od redakcije „Jedinstva“ do kancelarije EULEKS, održan je povodom odluke Prištine o uvođenju takse od 100% na robu iz centralne Srbije, što se između ostalog odrazilo i na distribuciju beogradske štampe. Protest je organizovan na dan obeležavanja 74  godine od osnivanja „Jedinstva“ uz podršku velikog broja kolega iz drugih redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Direktor novinsko – izdavačkog Javnog preduzeća (NIJP)  Panorama Svetozar Vlahović poručio je sa protesta da će novinari “Jedinstva” nastaviti da se sa dostojanstvom i upornošću  suprotstavljaju teroru i mržnji.

“Mi pravo tražimo za sebe, ne osporavajući ga drugima. Mi, novinari „Jedinstva“ bezrezervno smo uz naš narod , podržavajući pravdu i istinu tokom protekle  74 godine  i tako će biti i u narednim godinama“  poručio je Vlahović i dodao da se ne sme dopustiti da se sva krivica svali na srpski narod, a da se kako je istakao „zločinci preobrate u stradalnike“.

Dopisnik „Novosti“ sa Kosova i Metohije i član Upravnog odbora „Panorama- Jedinstva“  Dragana Zečević podsetila je da je sloboda štampe temelj demokratije a pravo na informisanje na maternjem jeziku, osnovno ljudsko pravo.

„ Svedoci smo da Priština krši pravo Srba na upotrebu maternjeg jezika i da se  srpski jezik se sve više potiskuje. Ali nismo očekivali ovakve drastične mere i gaženje civilizacijskih tekovina  moderne Evrope“ rekla je Zečević i podsetila da je distributerska kuća Beokolp koja snabdeva ovdašnje tržište štampom, bila spremna da plati taksu od 100%, ali i pored toga, štampa ne stiže jer su carinski službenici zahtevali da na fakturi stoji Republika Kosovo.

„ Pozivamo Prištinu da prestane sa ograničavanjem prava Srba na informisanje na srpskom jeziku i hitno obezbedi nesmetanu distribuciju štampe. Pozivamo i evropsku i svetsku Federaciju novinara, OEBS , EU, SAD, Reportere bez granica i druge međunarodne aktere  da spreče kršenje osnovnih ljudskih prava  Srba na KiM, jer diistribucija informacija mora biti oslobođena svih ekonomskih i političkih ograničenja“ poručila  je Zečević.

 

Na protestu je govorio i novinar i književnik Živojin Rakočević koji je ujedno i direktor Doma kulture Gračanica, jedinog  mesta gde građani mogu svakodnevno da prelistaju jedan od pet primeraka novina, koliko ih ova ustanova dobija.

„ Dosta je i protesta i naših zahteva, ako nema rezultata. Odgovor ćete dati vi nekim dobrim tekstom. Odgovor će dati onaj koji dovede ovde neku marketinšku agenciju koja bi uobličila naše zahteve. Odgovor će dati onaj koji probije blokadu i uspe u tome da nesloboda da se čitaju novine  na svom jeziku, dospe u neke svetske medije. Dotad, pričamo sami sebi“ poručio je Rakočević.

“Jedinstvo” je prešest  godina ustanovilo nagradu za hrabro i istinito izveštavanje  “Mirko Čupić”. Ove godine, usled  specifičnih okolnosti, nagrada nije uručena.

List „Jedinstvo“ je jedino štampano glasilo na srpskom jeziku na Kosovu koje od 1999. godine nakon proterivanja iz Prištine izlazi u Kosovskoj Mitrovici. “Jedinstvo“ je prvi put štampano 1944. godine, a prvi broj ovog lista izašao je upravo na današnji dan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još