• Početna>
  • Vesti>

Mitrovčaninu Milošu Damjanoviću treće mesto na književno-naučnom konkursu SJOS-a

U okviru 62. književno-naučnog konkursa za radove sa jevrejskom tematikom, u organizaciji Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS), istoričar iz Kosovske Mitrovice, Miloš Damjanović, dobitnik je treće nagrade.

Ovogodišnji žiri, u sastavu, istoričar prof. dr Milan Ristović, književni kritičar Bogdan A. Popović i književnik i profesor Filip David, 20. decembra doneo je odluku o radovima koji su nagrađeni za 2018. godinu.

Odlukom žirija, treću nagradu dele dva rada, među kojima se našao i rad Mitrovčanina Miloša Damjanovića, pod nazivom „Dr Nehemije Šenfajn – Biografija žrtve Holokausta ”.

Prvu nagradu dobio je rad “Gde je ostalo židovsko bogatstvo? Opljačkano, iznuđeno – u službi obnove zemlje”, autorke Anne Marie Grunfelder, iz Zagreba, Hrvatska, drugu nagradu dobio je rad “Galaktička Jevrejka”, autorke Eve Ras, iz Beograda, a treću negradu dele dva rada “Biblija je bila u pravu – Arheološki i dokumentarni dokazi navoda iz Biblije”, autora Arona Albaharija, iz Beograda i „Dr Nehemije Šenfajn – Biografija žrtve Holokausta ”, autora Miloša Damjanovića, iz Kosovske Mitrovice.

Takođe, žiri je doneo odluku da se dva rada nagrade kategorijom Otkupa. To su radovi „Čudo u Mahali il Kortiž “, autora Abida Jarića, iz Zenice, Bosna i Hercegovina i„Finansijsko stanje Jevreja uoči Holokausta i pljačka jevrejske imovine na prostoru NDH – Studija slučaja: Ilok i Ruma”.

Inače, konkurs SJOS je najstariji knjizevni konkurs u Srbiji, koji u kontinuitetu traje i danas. Laureati i članovi žirija do sada su bili brojni znameniti ljudi iz javnog života, kulture, nauke, književnosti…

Konkurs je ustanovljen 1954. godine na incijativu predsednika tadašnjeg Saveza jevrejskih opština Jugoslavije, dr Alberta Vajsa, a prve nagrade su dodeljene 1955. godine.

Konkurs se odnosi na radove sa jevrejskom tematikom iz oblasti nauke, istorije, književnosti, umetnosti, memoarske građe i Holokausta. Samo prve godine bio je raspisan i za likovnu umetnost i muziku. Konkurs za radove sa jeverejskom tematikom, vremenom je postao tradicionalna kulturna manifestacija sa ugledom i van jevrejske javnosti, a na njemu učestvuju kako Jevreji, tako i autori nejevreji.

Dobitnik najvećeg broja nagrada do sada je Ženi Lebl, autorka 26 nagrađenih radova posvećenih izučavanju istorije Jevreja Srbije, ali i šire.

Miloš M. Damjanović (1985) doktorand je istorije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Bavi se istraživanjem prošlosti jevrejske zajednice na Kosovu i Metohiji, jevrejstvom na jugoslovenskom prostoru, Holokaustom na tlu Jugoslavije, kao i srpskom i jugoslovenskom istorijom druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Učesnik je mnogobrojnih naučnih konferencija održanih u zemlji, regionu i inostranstvu. Objavljuje radove na srpskom i engleskom jeziku, u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i u zbornicima sa konferencija. Za dosadašnje radove nagrađivan je više puta na godišnjim konkursima organizovanim od strane Saveza jevrejskih opština Srbije za radove sa jevrejskom tematikom.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još