I Makron pisao Tačiju

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, uputio je kosovskom predsedniku Tačiju pismo u kom izražava zahvalnost za njegovo prisustvo na obeležavanju stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, ali i navodi da je sama ceremonija pružila priliku političarima da “utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije ”.

Nakon pisma predsednika Donalda Trapma predsednicima Vučiću i Tačiju u kom se potencira njihova uloga u dosadašnjem dijalogu, kao i važnost skorog postizanja sveobuhvatnog sporazuma, kao i pisma EU upućeno kosovskom premijeru Haradinaju u kom se takođe izražava nada da će novoizglasani pregovarački tim Kosova da „maksimalno doprinesete naporima predsednika u dijalogu“, danas kabinet kosovskog predsednika objavljuje još jedno pismo.

Ovoga puta, kosovskom predsedniku pisao je francuski kolega Emanuel Makron. Međutim, iako se u pismu govori o potrebi za mir i dijalogu ne pominje se eksplicitno sam dijalog između Beograda i Prištine. Ipak, ovo pismo je datirano na 18. decembar, dok ga je Francuska ambasada uputila predsedniku Tačiju 19. decembra kada su uveliko u toku žive diplomatske prepiske. Inače, predsednik Srbije, aleksandar Vučić je primio pismo od Emanuela Makrona još krajem novembra.

Pismo Makrona Tačiju prenosimo u celosti.

Cenjeni gospodine predsedniče,

Vaše prisustvo u Parizu 11. novembra, zajedno sa još 96 čelnika država, vlada i lidera međunarodnih organizacija za mene je predstavljalo čast.

Zahvaljujem vam se. 

Vaše učešće na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i Prve mirovne konferencije u Parizu je bilo od velikog značaja.

Svojem učešćem ste doprineli dostojanstvenom i emotivnom odavanju počasti milionima žrtava tragedije koja je duboko urezana u sećanje našeg naroda i koja je usmerila sudbinu sveta.

 To je dalo priliku nama političarima, svesnih kompleksnosti izazova sa kojima se suočavamo, da utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije.

Izražavajući još jednom ogromno zadovoljstvo zbog mogućnosti da vas ugostim  11. novembra 2018., i moju zahvalnost za vaše prisustvo ovom simboličkom danu, molim vas, gospodine predsedniče, prihvatite uverenje mog najvećeg uvažavanja.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još