Hoti: Veselji i Haradinaj nemaju legitimitet

Demokratski savez Kosova, pojedinačno najuticajnija stranka opozicije, odbila je danas poziv predsednika parlamenta Kadri Veseljija i vladajuće koaliije da za učešće na okruglom stolu o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, rekao je na konferenciji za novinare da ni Veselji, ni premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, nemaju legitimitet da vode kosovske institucije.

Hoti je rekao da na toj činjenici treba okupiti sve parlamentarne političke partije kako bi se našao način za izlazak iz kosovske krize.

Legitimitet za vršenje vlasti se ne dobija na okruglim stolovima, rekao je Hoti i dodao da Veselji na taj način pokušava da obezbedi podršku za vladajuću PAN koaliciju, koja je, kako je rekao, svojom arogancijom onemogćila dogovor o rešenjima koji bi omogućili prevazilaženje krize.

Ukazao je i da je tim za dijalog sa Beogradom na sednici u nedelju dobio svega 59 glasova što, kako je rekao, nije ni prosta većina. Kosovski parlament, naime, ima 120 poslanika.

“Još jednom naglašavam da Veselji i Haradinaj moraju da priznaju da nemaju ovlašćenja da vode državne institucije“, rekao je Hoti i istakao da tek kada se sve parlamentarne partije okupe oko rešenja za islazak iz političke krize, DSK može da sedne za sto i pregovara.

“U suprotnom, mi smo opozicija. Mi ćemo igrati ulogu opozicije na osnovu Ustava i snažno ćemo se zalagati za odbranu interesa građana”, rekao je Hoti.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još