Han: EU mora da isporuči svoja obećanja

Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedini je način da se region održi u miru, kaže evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

“Moramo da promovišemo ekonomsku saradnju i vladavinu zakona na Zapadnom Balkanu kako bi zemlje ovog regiona dostigle nivo EU i imale realnu perspektivu za pristupanje”, rekao je Johanes Han u intervjuu za nemački list “Handelsblat”.

Naveo je da ne može da odredi konkretne datume, ali da je 2025. godina veoma važna za kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana, što je široko prihvaćeno i u EU.

Dodao je da bi “2030. godina bila previše daleko za zemlje kandidate da se motivišu da intenziviraju svoje napore”.

Han ipak ističe da je jedna stvar jasna, a to je da mora da postoji jasna posvećenost ka vladavini prava i borbi protiv korupcije na Balkanu.

“Godina 2025. je ambiciozan, ali ne i nerealan cilj za učlanjenje u EU za zemlje koje su najviše postigle na tom putu. To znači da se pregovori moraju završiti do 2023. godine. Takođe, reč je o kredibilitetu EU. Kada zemlje kandidati ispune svoje obaveze, mi moramo da ispunimo naša obečanja”, rekao je evropski komesar.

Makedonija može sa Srbijom i Crnom Gorom na put za EU

Evrokomesar za proširenje ocenio je da će se Makedonija pridružiti Srbiji i Crnoj Gori koje su već na evrointegracijskom putu i koje su već počele pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

“Na Zapadnom Balkanu države su još slabe i proširenje Evropske unije je jedinstven način za mirnu stabilizaciju ragiona. Ali kada će oni pristupiti EU, ne mogu da dam tačnu procenu”, rekao je Han u intervjuu.

Oceno je da su u odnosu na ispunjenje kriterijuma za pristupanje Srbija i Crna Gora najbliže, ali je dodao da nakon rešavanja spora s Grčkom oko imena zemlje, Makedonija ima dobre šanse da nastavi napred.

Prema njegovim rečima, iako ne postoji precizan datum, ipak je 2025. godina orijentacioni cilj od strane Evropske komisije kao potencijalni datum za pristupanje zemalja sa najvećim napretkom u regionu Zapadnog Balkana.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još