• Početna>
  • Vesti>

Specijalni tužilac ispitao Sulju i Dobrunu, Šalji se gubi svaki trag

Sokolja Dobrunu, bivšeg predsednika Vojnog suda OVK, ispitao je specijalni tužilac 13. i 14. decembra u Prištini, a u tom periodu ispitan je i Safet Sulja. U međuvremenu, prištinski mediji javljaju da se Ramziju Šalji, nakon dobijanja poziva od Specijalnog suda, gubi svaki trag, a da poslednja raspoloživa informacija o Šalji jeste ona da je napustio Kosovo.

Tokom ispitivanja, pomenuta su imena kosovskog predsednika Hašima Tačija, predsednika skupštine Kadrija Veseljija i poslanika Džavita Halitija.

Dobruna je izjavio da kosovski premijer Ramuš Haradinaj, tadašnji komandant operativne zone “Dukađini”, nije pominjan. Kako navodi, nije konkretno ispitivan o slučaju “Žuta kuća”, ali ipak postavljeno mu je pitanje da li je posetio Albaniju u to vreme.

Dobruna je za Kosova Press objasnio kako je dobio poziv za ispitivanje od Specijalnog tužilaštva.

„Poziv sam dobio na ne baš služben način, jer sam ga dobio preko telefona. Predstavio mi se jedan član istrage Haškog tužilaštva i dogovorili smo se da se sretnemo. Međutim, on je sutradan bio van Kosova. Javio se da ne može da dođe zato što je van Kosova. Zatim smo pričali o tome da li da oni dođu da me uzmu, ili da odem ja sam, na kraju smo se dogovorili da ja sam odem tamo, rekli su da je mesto gde je EULEX u Prištini. Sa kolegom advokatom sam otišao tamo, davao sam izjavu prvog dana jedno šest sati neprekidno. Drugog dana prema našem računanju bilo je devet ili deset sati. Od 9:30 ujutru do uveče“, izjavio je Dobruna.

Iako je i ranije izjavio da mu nije poznato u kom svojstvu je pozvan da da izjavu, rekao je da je video dokument gde piše svedok, ali na osnovu pitanja koja su mu postavljana, kao i na osnovu dugogodišnjeg iskustva kao advokat, ne isključuje mogućnost da je možda i osumnjičen.

„Još uvek nije određeno, pošto su mi oni, u skladu sa pravilima ponudili troškove puta. Za putne troškove trebalo je da se potpiše jedan dokument na kojem je pisalo svedok. Sve vreme su postavljali pitanja o meni, eventualno i o nekoj drugoj ličnosti ali uglavnom o meni,“ kaže Dobruna.

Tokom dva dana ispitivanja, uglavnom je pitan o sopstvenom angažmanu i odlukama koje je donosio u Vojnom sudu tog vremena. Takođe su ga pitali i o poslaniku AAK, Bljerimu Kućiju, kojeg je tada osudio na streljanje.

Objašnjavajući kako Vojni sud OVK nije procesuirao puno slučajeva usled kratkog vremena njegove aktivnosti, Dobruna je izjavio i da su ga pitali i za neke druge slučajeve u zoni Drenice i Dukađina.

Tači, Veselji, Haliti i “Žuta kuća”, ne i Haradinaj

Pitali su ga i da li je imao kontakte sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem i poslanikom Džavitom Halitijem. Dobruna je naglasio da kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je tokom rata bio komandant zone Dukađin, nije pominjan.

Kako navodi, nije konkretno ispitivan o slučaju “Žuta kuća”, ali ipak postavljeno mu je pitanje da li je posetio Albaniju u to vreme.

„Da, pomenuli su, ali ja nisam bio u toku. Zbog toga što Hašim, Kadri i Džavit Haliti, koje su oni pomenuli, oni nisu bili poznati za mene. Jednom je samo Hašim došao u operativnu zonu Dukađini, tu sam ga video po prvi put, više ne…Ne, o Ramušu me ništa nisu pitali…Da li si kontaktirao sa njima? Kao što sam rekao, sa Hašimom sam kontaktirao. Sa ovom dvojicom sam se čuo kada su otišli u Rambuje, čuo sam za imena Kadri i Džavit Haliti…U vezi Dika Martija ni jedno pitanje mi nije postavljeno. Niti su uopšte pomenuli Dika Martija…Ne, ne, nijednom jer su mi pitanje postavili, da li si bio u Albaniji nekada u to vreme? Rekao sam ne i time je završeno,“ izjavljuje on.

Dobruna veruje da će se ovim suđenjem „utvrditi ispravnost rata OVK“, iako priznaje da je bilo nekoliko etičkih kršenja koja su učinjena nakon završetka rata.

Po okončanju ispitivanja, nije obavešten u koje će vreme biti ponovo pozvan iz Haga.

Pored njega, prošle nedelje ispitan je i bivši “pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik”, Safet Sulja.

Sulja je izjavio da je bio ispitivan dva dana, ukupno 18 sati.

„Na osnovu pitanja koja su mi postavljali, zaključio sam da su ispitivali moju ulogu u ratu. Kontaktirali su me telefonom, i pokupili u kancelariji, bez ikakve pozivnice,“ rekao je Sulja.

„Rekli su mi preko telefona da me pozivaju kao svedoka, ali na osnovu pitanja zaključio sam da mogu da budem i osumnjičeni, nakon pitanja o ratu i šta sam radio tokom rata,“ dodao je Sulja.

Remziju Šalji gubi se svaki trag

U međuvremenu, Gazeta Express prenosi da nema traga Remziju Šalji, poznatom kao komandant “Crvena Jabuka”, koji je pozvan na saslušanje 17. januara u Hagu.

Šalja je po dobijanju poziva izjavio da se “neće predati” niti odgovoriti na poziv.

Njegov advokat, Natalj Bulajkaj, izjavio je da ni on, ni članovi Šaljine porodice ne znaju ništa o Šalji kao i da nemaju kontakt sa njim. Šaljini prijatelji nemaju druge informacije sem da je on napustio Kosovo. Informaciju o tome gde se nalazi Šalja nema čak ni Kosovska policija.

Izvor: Kossev

Foto: rnw.org/kosovo

Comments

Pročitaj još