• Početna>
  • Vesti>

“Nema ukidanja taksi, svaka nova odluka zavisi od Srbije”

Nema ukidanja odluke o uvođenju taksi na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH i da promena odluke o taksama zavisi od ponašanja Srbije.

To je izjavio predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratska partije Kosova Kadri Veselji.

Gostujući na televiziji KTV, Veselji je rekao da je on zatražio od premijera Haradinaja da se taksa od 10 odsto poveća na sto odsto i da je premijer to prihvatio.

“Kako se bude Srbija ponašala prema nama, tako ćemo se mi ponašati, i nećemo na nedostajanstven način povući odluku o taksama. EU treba da tretira obe strane ravnopravno, da ne vrši pritisak samo na nas”, kazao je Veselji.

Napomenuo je da je Haradinaju rekao da treba obezbediti reciprocitet u odnosima sa Srbijom.

“Politike blokiranja nisu racionalne. Srbija je to činila dugo vremena. Nije poštovala građane, robu, energetiku, pitanja veza za dokumentaciju, bila je to logika blokade koja je ometala učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije”, kazao je predsednik kosovskog parlamenta.

Predsednik Kosova Hašim Tači ima ustavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i on će, zajedno sa pregovaračkom ekipom koju je formirala Skupština Kosova, nastaviti dijalog, kazao je on govoreći o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Ocenio je da opozicija iz inata ne učestvuje u pregovaračkoj ekipi i da time nanosi štetu Kosovu.

Ističući da pismo predsednika SAD Donalda Trampa nema veze sa izglasavanjem pregovaračke ekipe Kosova i rezolucije o dijalogu, Veselji je rekao da je tokom boravka u SAD dobijao poruke o glasanju o Zakonu o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova i o potrebi formiranja pregovaračke ekipe za dijalog sa Srbijom.

Ocenio je da je pismo američkog predsednika “dokaz da je Kosovo nezavisna država” i da nije malo da SAD sa velikom pažnjom prati dijalog.

 

Izvor Beta

Comments

Pročitaj još