• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Kad se završi tužna saga o taksama, nastavićemo dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Briselu da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom čim takse budu ukinute.

Aleksandar Vučić je poručio da smo sada daleko od rešenja odnosa sa Albancima, ali da moramo nastaviti da radimo na tome.

“Ako ne budemo rešenje tražili, plašim se da neko loše rešenje može da nađe nas i da nas vrati 50 godina unazad. U to rešenje treba da budu uključeni svi – EU, Kina, Rusija, UN”, rekao je predsednik u Briselu gde je prisustvovao sastanku lidera Zapadnog Balkana kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Vučić je rekao da pretpostavlja da će sutra dobiti pismo predsednika SAD Donalda Trampa, koji je i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju uputio pismo. Kako kaže, tekst o pismu je pročitao.

“To govori o tri stvari – da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kakvim-takvim kompromisom, da je u to uključen američki predsednik otvoreno i nedvosmisleno i treće da smo ušli u finalnu fazu. Sa tim ne mogu da se saglasim i ne mislim da smo blizu rešenja ali mi se čini da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do tog rešenja”, naveo je predsednik.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu.

“Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde”, rekao je Vučić.

Vučić se ranije danas sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom kog je, kaže, “obavestio o svemu” što se događa u odnosima sa Prištinom.

Predsednik se nada da će takse biti povučene.

“Ako bi se to završilo, nastavak dijaloga je moguć, a to će da poboljša našu ekonomsku perspektivu”, napominje Vučić.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još