Pomoć studenata PU za majke i bebe

U okviru studentskih performansa i protesta, studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici su podelili pomoć mamama i bebama u porodilištu KBC-a Kosovska Mitrovica.

Studenti su u akciji koja nosi naziv “100% takse, 200% život” podelili paketiće u kojima su se nalazile pelene, šamponi, kupke kao i druge stvari koje su potrebne porodiljama.

“Danas se nalazimo u porodilištu gde smo doneli pomoć za naše majke odnosno stubove opstanka na Kosovu i Metohiji i naša akcija nosi naziv “100% takse 200% život” rekao je student Prirodno-matematičkog fakulteta Aleksandar Arsenijević.

  

Studenti su se odlučili da porodilištu dodele paketiće jer su majke i novorođeni, kako kažu, najugroženiji povodom uvedenih taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

“Za porodilište smo se odlučili zato što je sav narod na Kosovu i Metohiji ugrožen kao i naši najmlađi zbog uvedenih taksi od 100 odsto na srpsku robu. Studenti su ovih dana pored performansa organizovali i humanitarne akcije. Mi smo danas simbolično skupili poklone za naše novorođene mališane. U poklonu se nalaze dve kupke, paket “Pampers pelena” i dva šampona, i sve to smo sami prikupili kao humanitarnu pomoć” kazala je Danijela Vićentijević student Medicinskog fakulteta.

  

Na ginekološko-akušerskom odeljenju kažu da imaju problema sa antibioticima ali da posao i pacijenti ne trpe.

“Trenutno imamo 17 beba koje su rođene u proteklih pet dana. Tokom cele ove godine rođeno je 526 beba. Ovih dana očekujemo još beba jer imamo još trudnica na odeljenju tako da će broj biti veći. Uslovi su standardni. U poslednje vreme imamo problema sa antibioticima, ponestaju nam ali se snalazimo se. Posao ne trpi, pacijenti ne trpe i mislim da neće biti problema za naše porodilje i naše bebe. Dragi studenti hvala vam puno. Zaista je dirljivo i lepo da od svog studentskog džeparca naprave ovakve poklone” istakla je načelnica ginekološko-akušerskog odeljenja Milijana Milenković.

Svetlana Božović, koja je juče na svet donela dečaka, zahvalila je studentima i tom prilikom istakla “da su je prijatno iznenadili poklonima i time što su se setili majki i porodilja”.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još