• Početna>
  • Vesti>

Vučić Savetu bezbednosti: Veoma komplikovana situacija, strahujem za budućnost Srba

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sinoć je održana vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova.

Podsekretar UN za mirovne operacije Žan Pjer Lakroa predstavio je poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji. Istakao je da su dodatno narušeni odnosi Beograda i Prištine, kao i da nije bilo napretka u dijalogu u kojem posreduje Brisel.

“Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na severu Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose”, rekao je Lakroa otvarajući vanrednu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

U obraćanju koje je usledilo, predsednik Vučić je ukazao da Priština nije sprovela ono što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom i nabrojao sve tačke sporazuma koje je Beograd sproveo u delo.

Ističe da zbog toga ne prihvata uobičajene fraze da “obe strane treba nešto da urade”.

Rekao je da je Priština uvela najpre takse od 10 odsto, a kada je videla da je albanska javnost dobro reagovala, podigli ih i na 100 odsto.

“Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova i, štaviše, ugrozili celu srpsku zajednicu, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje “vojske Kosova”, čak ni u kosovskom ustavu, koji Srbija ne priznaje. U njemu se navodi da su za formiranje vojske potrebni i glasovi Srba, koje nisu dobili.

Kada je reč o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Vučić je rekao da je Srbija branila svoj suverenitet, u skladu sa Poveljom UN. Govorili smo im da ne idu pred Interpol, Unesko i ENTSO-E, rekao je Vučić.

“Srbija je uvek spremna da nastavi proces dijaloga, želeli bismo da pozovem i UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se UN više uključe, da vidimo korake koje će preduzeti Priština, moraju da povuku takse i druge poteze i naći ćemo način da obezbedimo sigurnosti našeg naroda”, rekao je Vučić.

Za kraj je na srpskom poručio narodu na Kosmetu da će Srbija uvek biti uz njih.

“Dame i gospodo, braćo Srbi i sestre Srpkinje, želim da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, mukama kroz koje ste prošli, i da vam poručim da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas”, zaključio je Vučić.

 

 

Izvor Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još