• Početna>
  • Vesti>

Server: Pojava Trampa otvorila vrata ideji Beograda i Prištine o razmeni teritorija

Bivši američki diplomata Daniel Server ocenio je danas da je Beograd odustao od ideje da zadrži suverenitet nad Kosovom i da se to vidi kroz plasiranje ideje o podeli i razmeni teritorije, za koju je rekao i da je “užasna”, jer bi tako nešto moglo da vodi destabilizaciji u regionu.

Takvim nastupom Beograd je pokazao da nema nameru da upravlja kosovskim Albancima, rekao je Server na predstavljanju njegove knjige Od rata do mira na Balkanu, Srednjem istoku i u Ukrajini, u organizaciji Foruma za etničke odnose.

Prema njegovim rečima, osim moguće destabilizacije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, realizovanje takvih ideja bio bi i podstrek ruskom presedniku Vladimiru Putinu za njegove aktivnosti prema Gruziji ili Moldaviji.

On je ocenio da je pojava američkog predsednika Donalda Trampa kao “etničkog nacionaliste”, “otvorila vrata” za ideje u Beogradu i Prištini za podele i razmene teritorije.

“Međutim, Tači i Vučić su shvatili da to ne dolazi u obzir”, rekao je Server.

On je ocenio da Tači i Vučić u svojim parlamentima ne bi dobili podršku za tako nešto, ali je naglasio da “loše ideje” nikad ne umiru i mogu da se vrate.

Prema rečima Servera, u rešavanju problema “između Kosova i Srbije mogao bi da pomogne bilateralni mehanizam i postizanje raznih prekograničnih sporazuma”.

Govoreći o američkoj spoljnoj politici, on je naveo da su za nju devedesetih godina Kosovo i Bosna bili vrlo važni ali više nisu prioritet, već su sad to neke teme kao što su Kina i Rusija.

On je rekao i da Srbiju “niko ne gura u NATO” i da je tema proširenja tog saveza “kontroverzna” u Vašingtonu jer to znači i obavezu da se brani nova članica.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još