• Početna>
  • Vesti>

Protest u KM: Zahtevamo od Brisela da uvede sankcije Prištini

U Kososvkoj Mitrovici danas je u podne održan još jedan protest građana opština na severu Kosova i Metohije povodom odluke kosovskih vlasti da uvedu porez od 100% na srpsku robu i odluke kosovskog parlamenta o transfoprmaciji KBS u vojsku Kosova.

Obraćajući se okupljenim građanima, potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da su protesti od velike važnosti u borbi za prava garantovana međunarodnim pravom i međunarodnim sporazumima.

Simić  je poručio da Srbi već četvrtu nedelju kroz mirne proteste poručuju da se ne mire sa planom Prištine da ih na tom prostoru više nema ali i da nikad neće postati roblje.

“Upućivali smo poruke Prištini, Međunarodnoj zajednici, ali danas se obraćam vama da budemo jedinstveni”, rekao je Simić.

Dodaje da Srbija neće odustati od mirne demokratske borbe za interese sprskog naroda.

“I 1999. godine u junu na Ibraskom mostu kada ste odlučili da ostanete, bilo je onih koji su se pitali da li je vredno. Vi ste ostali ovde da branite sebe, Srbiju i budućnost svoje dece. Nemojte biti skromni, zahvaljujući svakome od vas i predsedniku Vučiću smo imali priliku da sinoć svetu kažemo da nećemo odustati od mirne demokratske borbe za interese sprskog naroda na ovim prostorima i da se ne mirimo sa planom Prištine da nas ovde nema”, rekao je Simić.

Dodaje da je “svaka zastava na prozorima domova, lokala, da je svako dete, student, čovek na radnom mestu, svaki privrednik koji se bori da ne dođe do humanitarne katastrofe – protest protiv plana Prištine da nas ovde nema.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović istakao da su takse koje je uvela Priština, hapšenje Srba pod lažnom optužbom i formiranje kosovske vojske – u funkciji zastrašivanja Srba i stvaranja “velike Albanije”.

Ivanović je, na protestu ispred kancelarije EU i Euleksa, pročitao i zahteve Srba međunarodnoj zajednici, od koje se traži da se bez odlaganja uvedu političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja Cefta sporazuma.

Srbi traže i čvrste garancije da specijalne policijske jedinice i KBS neće dolaziti na Sever, jer je to, ističu, jedini način da se izbegne eskalacija sukoba.

Takođe, poručeno je i da se politički predstavnici Srba neće vratiti u prištinske institucije do ukidanja tarifa.

Ivanović je poručio da je Srbija uz svoje građane na KiM.

“Situacija je ozbiljna i teška ali svi smo ovde zajedno da poručimo da nećemo posustati i nećemo otići sa svojih ognjišta. Naša država je uz nas i neće dozvoliti etničko čišćenje i nasilje nad Srbima”, poručio je Ivanović.

U proglasu je pozdravljena odluka predsednika Aleksandra Vučića da se dijalog nastavi tek po ukidanju diskriminatorskih taksi i drugih necarinskih mera donetih protiv srpskog naroda.

“Posebno pozdravljamo zvanično saopšten stav da će Srbija zaštiti srpski narod na severu KiM u slučaju bilo kakvog ugrožavanja naše bezbednosti, koja je dubinski dovedena u pitanje formiranjem albanske tzv. ‘vojske Kosova'”, poručeno je sa skupa u Kosovskoj Mitrovici.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Leposavića Zoran Todić  kao i Miljana Georgijev, pravnica i majka troje dece koja je 1999. godine izbegla iz rodne Prištine u Leposavić.

Nakon obraćanja govornika kod Kancelarije EULEKS, usledila je protestna šetnja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još