• Početna>
  • Vesti>

Koha ditore: Tužilaštvo otkriva nove detalje pred sudom o ubistvu Ivanovića

Na umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića „glavno-osumnjičenog Spasojevića“ ukazuju fotografije koje je priložio anonimni svedok. Umešanost drugog osumnjičenog, Rošića, dokazuju fotografije koje je žrtva imala u svom telefonu, dok je Marković, nakon ubistva Ivanovića, zvao jednog policijskog službenika u Srbiji, poznatog kao „Komadina“ za kog se sumnja da je izdao naredbu da se uklone čaure sa mesta zločina. Ovo su nove informacije u vezi sa slučajem ubistva političkog lidera SDP u Kosovskoj Mitrovici koje je, kako je prenela Koha ditore, iznelo kosovsko tužilaštvo. Koha je do ovih informacija došla na osnovu uvida u odluku suda kojom je trojici osumnjičenih Srba za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića danas produžen pritvor do 23. decembra.

Prenosimo deo teksta Koha ditore koji je izvorno preveden sa albanskog jezika.

„Za okrivljenog Spasojevića postoje osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Ivanovića. Ovo se dokazuje konkretnim dokazima iz svedočenja anonimnog svedoka ‘A1’,“ navodi se u odluci suda, u ovom delu koji se odnosi na ono što je rekao predmetni tužilac, Sulj Hodža.

Osumnjičeni Spasojević, prema izjavi tužioca, noć pre ubistva, službenim vozilom kosovske policije, zajedno sa svojim kolegom, takođe pripadnikom kosovske policije, prevezao je lice, koje je i dalje neidentifikovano, do mesta gde je vozilo „Opel Astra“ bez registarskih oznaka i sa zatamnjenim staklima bilo parkirano nekoliko dana.

„To vozilo, za sada još neidentifikovano lice, je preuzelo i udaljilo se pod pratnjom policijskih službenika – sada osumnjičenih. Sutradan, tačnije 16. januara ove godine, pucano je 6 puta u pravcu sada pokojnog Ivanovića. Isto vozilo je nakon ubistva nađeno zapaljeno nakon nekoliko sati na istom mestu odakle je preuzeto noć pre,“ navodi se u odluci.

Prema navodima suda, umešanost glavno-osumnjičenog među uhapšenima, Spasojevića, u ovom krivičnom slučaju, dokazuje svedočenje anonimnog svedoka, koji je izvršio identifikaciju preko fotografija.

Što se tiče drugog osumnjičenog, Rošića, tužilaštvo je argumentovalo pred sudom da je isti, prema dokazima koje su obezbedili, „blisko sarađivao sa licima umešanim u ovu kriminalnu grupu, prateći Ivanovića njegovim vozilom Džip Santa Fe, crne boje“.

„To se dokazuje fotografijama koje je žrtva imala u svom telefonu, a koje su obezbeđene nakon veštačenja njegovog telefona. Takođe je nađeno parče papira gde su zapisane registarske oznake navedenog vozila,“ navodi se u odluci suda.

Treći osumnjičeni, Marković, prema navodima tužilaštva, nakon ubistva Ivanovića zvao je jednog policijskog službenika u Srbiji, poznatog kao „Komadina“, i isti se sumnjiči da je odao informacije sa mesta događaja na neovlašćen način.

„…Sumnja se takođe da je ista osoba iz Srbije naredila da se uklone čaure sa mesta zločina. Odatle je i uzeo jednu čauru policijski službenik Žarko Jovanović, dok se Marković udaljio sa mesta zločina dok je još trajao uviđaj, iako je bio u obavezi da obezbedi mesto zločina, prema službenoj dužnosti,“ navodi se u odluci.

Dokazi i obrazloženje tužilaštva Sud smatra osnovanim. Kao rezultat, trojici osumnjičenih je produžena mera pritvora do 23. decembra.

 

Izvor Kossev

 

Comments

Pročitaj još