Haradinaj ponovio optužbe na račun Mogerinijeve

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, rekao je danas da nije on, nego Federika Mogerini odgovorna za neuspeh dijaloga sa Beogradom, jer je dozvolila da taj proces “isklizne iz šina”. Haradinaj je to rekao novinarima u Prištini nakon sednice vlade.

Ramuš Haradinaj je, inače, ranije danas dobio još jedno pismo od briselske “trojke”, Mogerini, Malstrom i Hana u kojem su ga optužili da je jednostranim akcijama ugrozio nastavak dijaloga sa Beogradom i da Prištinu u dijalogu predstavlja Hašim Tači.

Kosovska vlada je, inače, na današnjem sastanku raspravljala o sveobuhvatnom i obavezujućem nacrtu sporazuma Beograda i Prištine.

Nacrt sporazuma je predstavio savetnik Haradinaja, Avni Arfifi, i istakao da taj dokument predviđa da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, suverenitet Kosova, pravdu za ratne zločine i obeštećenje žrtvama seksualnog nasilja.

Takođe, rekao je, traži se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Arifi je rekao da na tri sastanka sa, kako je naveo, “srpskom stranom, oni nisu bili spremni da sprovedu bilo kakav sporazum”.

“Vlada Kosova sprovela je svaki briselski sporazum. Odbijanje srpske strane dovelo je do gubitka od 12 miliona evra. Građani Kosova zaustavljaju se svakodnevno, na graničnim prelazima “, rekao je on.

Haradinaj je još jednom ponovio da porez na srpsku robu neće biti ukinut dok, kako je rekao, “Srbija ne prizna Kosovo”.

Na pitanje zašto je bio ljut tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Briselu, premijer Haradinaj je rekao da je “nju povredila njegova istina”.

“Kosovo više neće biti na milosti drugih. Svi će videti da ova poreska mera neće biti ukinuta, već da će naprotiv biti konsolidovana i neće se menjati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, a njima je potrebno naše tržište”, rekao je Haradinaj.

“Bota sot” piše da je Haradinaj, iako nije pozvan na sutrašnji satanak u Briselu, rekao da nema razloga da on bude tamo, te da je već, kako je rekao, uradio ono što je imao da uradi i kaže.

“Mogerinijeva je naštetila dijalogu i to je izazvalo mnoge probleme u regionu”, rekao je Haradinaj.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još