• Početna>
  • Vesti>

Završen sastanak o SSP-u u Briselu: Otkazana zajednička konferencija Haradinaja i Mogerini

Sastanak u sklopu Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između delegacije kosovske vlade i EU je završen, ali zaključci još nisu poznati budući da je zajednička konferencija Hana, Mogerini i Haradinaja otkazana, javila je na svom “Twitter” profilu Đeraćina Tuhina, novinarka Radija slobodna Evropa.

Neposredno pre sastanka koji je bio zakazan za 13 časova, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj najavio je na Twitter profilu da će na sastanku biti reči o „progresu i izazovima na evropskom putu“.

„U Briselu danas, na putu na treći sastanak Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova gde ćemo oceniti progres i izazove na evropskom putu.“

Sastanku su, prema najavama prisustvovali kosovski premijer Haradinaj, ministarka EU integracija, Durata Hodža, zamenik premijera Enver Hodžaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Delegaciju EU na sastanku su predstavljali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini i komesar za proširenje, Johanes Han.

EU tražila suspendovanje odluka o taksama pre današnjeg sastanka

Juče je “Radio slobodna Evropa” naveo da su došli u posed pisma koje je još 12. decembra upućeno Ramušu Haradinaju. Potpisnici pisma, šefice EU diplomatije Federika Mogerini, komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han, kao i komesarka nadležne za trgovinska pitanja Sesilija Malmstrom, ponudili su Kosovu da se odrednica „UNMIK“ u CEFTA sporazumu zameni samo sa odrednicom „Kosovo*“, dok bi se kao deo rešenja našlo i šire pitanje „modernizacije i revitalizacije“ sporazuma CEFTA. Zauzvrat, tražili su od Kosova da do današnjeg sastanka suspenduje odluku o taksama.

Sličan predlog dao je tokom zvanične posete Prištini početkom decembra upravo komesar Han.

Po završetku sastanka sa Ramušom Haradinajem, Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, Johanes Han je tada rekao da carina predstavlja ozbiljan problem i da ona mora biti ukinuta. Ponudio je da pomogne u nalaženju rešenja i to organizacijom posebnog foruma koji će se fokusirati samo na probleme vezane za trgovinu.

Haradinaj još 15. odgovorio na predlog EU

Danas je prištinski Insajderi objavio pismo Haradinaja kojim je još 15. decembra uputio odgovor na predlog EU.

U pismu navodi da je zahvalan na posvećenosti EU, kao i „ozbiljnost u pristupu“, ali da je ovaj problem prevazišao fazu u kojoj može biti rešavan izolovano.

U pismu navodi i da je vreme „za novu inicijativu da se dijalog podigne na viši nivo gde će problemi poput ovoga biti uključeni u širi sporazum“.

Najzad, Haradinaj pismom skreće pažnju na nacrt finalnog sporazuma koji je predočen ambasadorima zemlja Kvinte i šefici EU delegacije na Kosovu.

„Naš cilj je da iskombinujemo sve stvari koje su već dogovorene i na sto stavimo jedinstven instrument koji može napraviti osnovu za pravno-obavezujući sporazum između dve zemlje“, navodi se u pismu, prenosi “Insjaderi”.

Ovo je drugi put da je otkazana konferencija za novinare najavljena posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio Haradinaj.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Kossev

 

Comments

Pročitaj još