• Početna>
  • Vesti>

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu, na sednici Vučić i Tači

Savet bezbednosti UN razmatraće u Njujorku situaciju na Kosovu, na zahtev Beograda zbog odluke Prištine o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage.

Na sednici koja počinje u 21 čas po srednjeevropskom vremenu, učešće su najavili predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Sednicu je zakazala Obala Slonovače kao predsedavajuća Saveta bezbednosti UN u decembru, rečeno je agenciji Beta u sedištu UN u Njujorku.

Zahtev za održavanje hitne sednice zbog odluke vlasti u Prištini o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN Milana Milanovića koji ga je 14. decembra prosledio predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

U pismu koje je priloženo uz dnevni red današnje sednice, traži se i da se predstavniku Srbije, u skladu sa relevantnim odredbama Povelje UN i pravilom 37 privremenog poslovnika SB UN omogući da učestvuje na sednici i da da izjavu.

Ocenjuje se da se odlukom o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga grubo krši Rezolucija 1244 koja predviđa međunarodno bezbednosno prisustvo ovlašćeno da uspostavi sigurno okruženje za sve građane Kosova i dodaje da Rezolucija 1244 ne predviđa uspostavljanje nikakvih drugih oružanih snaga.

Ta odluka je ocenjena kao otvoreno kršenje dokumenata UN i ozbiljna pretnja za regionalni mir što stvara rizik širenja nestabilnosti daleko izvan regiona, navodi se u pismu koje je potpisao ambasador Srbije pri UN Milan Milanović.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još