• Početna>
  • Vesti>

Protest Udruženja “Podrži me”: “Ispravite ovu nepravdu”

Udruženje roditelja dece sa posebnim potrebama “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice, danas je održalo miran protest povodom uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Predsednica Udruženja Ivana Rakić kazala je da su se danas okupili da kao marginalizovana grupa podignu glas zbog nastale situacije, jer su oni i njihova deca najugroženiji.

“Oglašavamo se kao roditelji mladih sa poteškoćama u razvoju, da mi kao marginalizovana grupa podignemo glas preko svega što se dešava na Kosovu i Metohiji. Mi koji smo najugroženiji, samim tim jer imamo bolesnu decu, koji nosimo najveći životni teret, posebno smo pogođeni sadašnjom situacijom i naša deca kao i sva deca na svetu imaju pravo da se leče, edukuju i osposobe za život ali zbog nastale situacije to nam je onemogućeno. Zato pitam vas, predstavnike međunarodnih institucija, da li naša deca imaju pravo na lečenje ? Gde su da osude ovaj nehuman čin i omoguće našoj deci dostojanstven život. Hoćete da vam kažemo  zbog čega imamo ovoliki broj bolesne dece i mladih a vi to dobro znate. Pre 19. godina nas niste zaštitili zašto to ne uradite bar sada ? Zato vas pozivam da ispravite ovu nepravdu koja je učinjena nama ovo vam je prilika da pokažete da su vam sva deca u svetu jednaka, da ste prema svima jednako humani, da ne pravite razlike prema polu, godinama, boji kože, nacionalnosti i veroispovesti” rekla je Rakić.

U ime svih roditelja dece sa posebnim potrebama Mirijana Jovanović je istakla da je uvođenje taksi dodatno otežalo nabavku lekova.

“Uvođenjem taksi od 100 odsto najugroženija su naša prava, pre svega nabavka lekova koji su nam potrebniji od hrane. Ova situacija je dodatno ugrozila naš i tako težak položaj, nega bolesne dece koja je uvek bila važna što iziskuje više sredstva za lečenje i negu. Unicef i ostale međunarodne organizacije koje se bave pravima dece ne smeju ovo dozvoliti” kazala je Jovanović.

  

Blagoje Janačković član udruženja, koji je osvojio peto mesto na beogradskom maratonu, kazao je “da će nastaviti da se bore i time pokazati koliko su jaki i istrajni u teškoj situaciji”.

   

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još