• Početna>
  • Vesti>

Bolnici u Kosovskoj Mitrovici nedostaju lekovi, otežan rad

Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici jedna je od ustanova, koja je najviše pogođena prištinskim taksama. Milan Ivanović, direktor KBC kaže da se radi u otežanim uslovima i da nedostaju lekovi, hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu.

Situacija nije ni malo laka jer je KBC u Kosovskoj Mitrovici praktično najznačajnija zdravstvena ustanova u kojoj se leče Srbi, ovde se uradi 75 odsto stacionarnih usluga na KiM.

Svakog dana ovde leži izmeu 350 i 400 pacijenata, a godišnje se uradi oko 1.800 operacija i više od 600 porođaja.

Milan Ivanović, direktor Kliničko-bolničkog centra kaže da je ovo jedina stacionarna ustanova na KiM koja nije sanirana.

“Sve ostale ustanove i bolnice a ima ih 23 u kojima rade albanci i gde se leče, sanirane su od strane međunarodne zajednice”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, radi se u otežanim uslovima, i osim problema sa snabdevanjem ne samo lekovima, postoji problem dolaska pacijenata sa prostora južne srpske popkrajine.

Zbog nebezbednosti i nesigurnosti ljudi nerado napuštaju svoje domove, enklave pa se često javljaju u odmaklom stadijumu bolesti kada je lečenje znatno teže, objašnjava Ivanović.

“U ovom trenutku nedostaju lekovi, ali ne samo oni već i ostale potrepštine kao što su hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu”, kaže Ivanović.

Kako ističe, najosetljivije je snabdevanje lekovima.

“U nizu prethodnih godina Priština je pokušavala na sve moguće načine da oteža život naših građana posebno naših pacijenata i da stvori katastrofalne uslove za život i za lečenje. To je planski organizovano da bi se izazvalo i etničko čišćenje Srba sa ovog prostora posebno iz severnog dela”, kaže Ivanović.

Ukoliko se situacija produži dugoročno, Ivanović kaže da postoji humanitrana kriza u nestašici pojedinih antibiotika, anestetika, citosatika.

“Ako se nastavi situacija sa blokadom i drakonskim sankcijama zaista ovo može prerasti u onemogućeno lečenje naših pacijenata. Za sada uspevamo da adekvatno zbrinemo uz pomoć ministarstva i naše države i da teškoće savladamo u kratkoročnom periodu”, zaključio je Ivanović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još