• Početna>
  • Vesti>

Protest sportista i sportskih radnika: “Borićemo se svojim rezultatima”

Povodom taksi od 100 odsto koje je na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH uvela zvanična Priština, kao i odluke kosovske Skupštine o formiranju vojske Kosova i mera koje zabranjuju srpskim sportistima da se bave sportom, u Kosovskoj Mitrovici održan je protest sportista i sportskih radnika.

Tom prilikom, fudbaleri FK “Trepča” i FK “Mokra Gora” su odigrali simboličnu prijateljsku utakmicu ispred Kancelarije Euleksa i EU u Kosovskoj Mitrovici, jer im je za igranje na terenu potrebna dozvola kosovske vlade.

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković je tom prilikom rekao da uvedene mere na srpsku robu nisu samo ekonomske već su i selektivne jer održavaju strah i sve ono što ne poprima sportski značaj.

“Dvanaest sportskih saveza, na stotine selekcija, na hiljade sportista podižu svoj glas protiv nerazumnih mera privremenih organa u Prištini. Nisu to samo ekonomske mere već su to selektivne mere koje održavaju strah i sve ono što ne poprima sportski značaj. Pre nekoliko dana nisu dozvolili sportistima “Partizana” i odbojkašima da uđu na Kosovo i Metohiju da održe svoje prijateljske i takmičarske utakmice. Sportisti znaju da sport povezuje ljude. Neki u Prištini to ne žele, jer smo Srbi, pa nam ne dozvoljavaju da se družimo, da se takmičimo jer takmičenje ne može da se održi u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Gnjilanu već moramo da se takmičimo i u Novom Pazaru, Kraljevu, Čačku ili Nišu. Oni žele da nam zabrane, kao pre 30 godina, da se takmičimo. Izbacili su nas iz klubova, izbacili su nas iz sala, sportskih terena i stadiona a ovoga puta izgleda žele da nas izbace sa Kosova i Metohije, da nam ne dozvole da se bavimo i da ikako utičemo na sportski razvoj omladine i svih ostalih sportista na Kosovu i Metohiji. To znamo i protiv toga ćemo se boriti svojim rezultatima, ne samo kao sportisti već i kao ljudi” rekao je Trajković.

   

Nebojša Jovanović predsednik FK “Sočanica” je kazao da su merama oduzeta i prava na bavljenje sportom kao i zabrana sportskim ekipama iz Srbije da igraju na prostoru Kosova i Metohije.

“Sa ovog mesta jasno i glasno upućujemo poruku Međunarodnoj zajednici da su nam prava o bavljenju sportom ugrožena. Pored toga što su našoj deci oduzeta prava na hleb i mleko, ovim merama su oduzeta i prava za bavljenjem sportom kao i zabrana sportskim ekipama iz naše Srbije da igraju utakmice na prostoru Kosova i Metohije. Moramo se mirnim putem boriti za svakog sportistu i svaku ekipu da imaju normalnu mogućnost bavljenja sportom, kao što imaju svi sportisti ovoga sveta ali uvek uz pomoć naše države Srbije. Ovo podneblje je puno sportskih talenata i taj talenat sportisti žele da pokažu i napreduju” rekao je Jovanović.

Tehnički direktor FK “Trepča” Vladan Radovanović je istakao da umesto da danas budu domaćini utakmice, košarkaši KK “Trepče” su morali da idu u Kragujevac, kako bi odigrali zakazanu utakmicu.

“Uvode nam takse, kažu da su upućene Srbiji, a mi smo deo Srbije i mi smo najviše time pogođeni. Kakve takse im trebaju na sportiste, na ljude. Danas su naši talentovani košakraši trebali da budu domaćini ali oni su otišli u Kragujevac. Menjamo domaćinstva ali im poručujemo da nas ni to neće ometi do kraja jer ovo je više od igre i nadam se da ćemo mi na kraju biti pobednici” zaključio je Radovanović.

   

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još