Vlada Srbije: Potez Prištine zabrinjava

Vlada Srbije najoštrije je osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova i ocenila da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

“Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN. Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. ustavom koje su privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na potpuno ignorisanje principa međunarodnog prava od strane Prištine, koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije apsolutno ništa uradila na njegovoj implementaciji, piše u saopštenju.

Ignorisanje međunarodnog prava nastavljeno je zatim, kako se navodi, nizom upada sa dugim cevima na sever Kosova i Metohije i maltretiranja Srba na KiM, a onda dodatno eskaliralo početkom novembra donošenjem odluke o uvođenju taksi, prvo od deset odsto, a onda i od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, čime se direktno i nedvosmisleno krši i Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Čin transformacije KSB u tzv. vojsku Kosova je samo najnoviji drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava, piše u saopštenju.

Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike.

Istaknuto je da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i da će sve aktivnosti biti usmerene na njihovo očuvanje.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još